Tgrt Haber

İslam Memiş'ten faiz kararı için çarpıcı yorum: Merkez Bankası 'Ayaktayım' mesajı verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
23 Şubat 2023 15:29 - Güncelleme : 23 Şubat 2023 16:05

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası şubat ayında faiz oranlarında piyasaların beklentisi doğrultusunda indirim kararı aldı. Deprem felaketinin yıkıcı etkilerinin ardından açıklanan faiz kararı Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. Asrın felaketinden önce faiz indirimlerine ara verileceği tahmin edilirken yaşanan gelişmeler sonrası TCBM politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 8,50'ye çekti. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kararı tüm yönleri ile değerlendirerek çapıcı ifadeler kullandı.

Merkez Bankası​ tüm piyasaları etkileyen şubat ayı faiz kararını açıkladı. Son iki toplantısında faizleri pas geçen banka, binlerce insanın yaşamını yitirdiği 13 milyon kişinin etkilendiği depremlerin ardından açıklanan ilk faiz kararında indirime gitti. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş​, TGRT Haber ekranlarından Merkez Bankası’nın piyasalara güven vermek adına bu kararı aldığını söyleyerek Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalar yaptı.

İslam Memiş şunları kaydetti:

ŞİMDİLİK 55-60 MİLYAR DOLAR 

Türkiye ekonomisinin etkilendiği bir süreçten geçiyoruz. 55-60 milyar dolar civarında bir zararımızın olduğunu ben tahmin ediyorum. Bu rakamlarda yukarı yönlü hareketler devam edecektir. Özellikle tarımda yüzde 14,5, ihracatta yüzde 8,5 civarında Türkiye ekonomisine katkısı olan bölgelerden bahsediyoruz. Mevduat hesaplarına baktığımız zamanda bu bölgeler yüzde 4,2’si karşılıyor. Ve dolayısıyla bu 10 ili Türkiye ekonomisine ciddi bir katkısı var. 

YENİ VERGİLER GELEBİLİR

İslam Memiş deprem​ felaketi sonrası olaylara objektif bakmak gerektiğini ifade ederek “Türkiye gibi bir ülkede 10 ilimizde dünyadaki en büyük felaket yaşanmışken tabii ki zorlu bir süreçten geçeceğiz. Yeni vergiler gelecek büyüme rakamlarında en az iki puanlık bir gerileme olacak” sözlerini kullandı. 

TÜRKİYE ÇOK AĞIR BİR YÜKÜN ALTINA GİRDİ

İslam Memiş Merkez Bankası’nın yaşanan felaketin ardından sıkılaşmaya gidebileceğini ifade ederek dolar kurunu sabit kalması için ciddi bir çaba sarf edildiğini açıkladı. Memiş, “2022 yılının son çeyreğinde ciddi bir maliyetin altına girildi. Bunlardan bir EYT. Ayrıca teşvik ve destekler de var. Daha seçim olmadan ciddi bir maliyetin altına girildi.Türkiye çok ağır bir yükün altına girdi” ifadelerini kullandı.

HATAY BÖLGENİN DUBAİ’Sİ OLACAK

Türkiye’nin jeopolitik olarak önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Memiş, bir iddia bulunacağı diyerek şunları kaydetti: Biraz daha normalleşme süreci başladıktan sonra petrol merkezi bana göre Hatay olacak. Hatay ilimiz bence bölgenin Dubai’si olacak. Türkiye OPEC üyesi olacak. Benim iddiam da bu. 2022 yılında yer altındaki zenginlikler petrol ve doğalgaz bunları ihraç eden bir ülke bu kadar zenginlikleri olan bir ülkeyi hiç kimse göz ardı etmez. İnsanlar ekonomik anlamda bir belirsizlik ve buhran içinde.

MERKEZ BANKASI GÜVEN TAZELEDİ

İslam Memiş faiz kararı​ hakkında görüşlerini açıklayarak şu ifadeleri kullandı: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararını psikolojik bir etkenle aldığını düşünüyorum. Neden? ‘Bakın bu kadar büyük bir felaket yaşandı ama bakın görüyorsunuz Türk Lirası tarafında toparlanma devam ediyor. Dolar tarafından sakinlik ve durağanlık devam ediyor. Buna rağmen biz faiz indirebiliyoruz’ diye bir güvenden dolayı faiz indirimi yaptığını düşünüyorum.  Güven tazelemesi için piyasaya mesaj verdiğini düşünüyorum. Ancak, bundan sonraki süreçlerde faiz indirimlerine ara vereceğini tahmin ediyorum. Faiz konusunun önümüzdeki aydan itibaren konuşulmayacağını tahmin ediyorum. Faiz çok gündemde kalmayacak ve yeni bir sayfa açılacak.  Yeni paketle alakalı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankalara karşı piyasalara karşı BDDK’da buna dahil Hazine ve Maliye Bakanlığı da buna dahil olmak üzere önümüzdeki hafta yeni açıklamaların gelme ihtimali çok güçlü. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...