İsrail'e boykot çığ gibi büyüyor... Milyonlarca kişi TROY karta akın etti, bankalar tıkandı
İsrail’e yönelik başlatılan boykot sonrası milyonlarca kişi mastercard ve visa kartlarını iptal edip, yerli ödeme sistemi TROY'a geçiyor. Kampanyanın ardından TROY kart sayısı 19 milyona ulaşırken bankalar başvuru yoğunluğundan adeta durma noktasına geldi.
İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik saldırılarının ardından ABD ve İsrai ile bağlantılı birçok kuruluşa boykot kampanyası başlatıldı. O boykotlardan biri de küresel sistemde tekelleşen iki ödeme sistemi Mastercard ve Visa için yapılıyor... Sosyal medyada vatandaşlar, Türkiye’nin yerli ödeme sistemi TROY’a geçiş için çağrıda bulundu.
TROY KARTA GEÇİŞLERDE YOĞUNLUK
Başlatılan boykotun ardından milyonlarca kişi, ilk kez 1 Nisan 2016'da resmi olarak kullanıma sunulan yerli ve milli ödeme sistemi TROY’a geçmeye başladı. TGRT Haber'in ulaştığı bilgilere göre; vatandaşların ilgisi nedeniyle bankalarda yoğunluk olduğu öğrenildi.
KART SAYISI 19 MİLYONA ULAŞTI
Kısa sürede etkisini gösteren kampanya sonrası TROY kart talebinin ardından bankalar yoğunluktan adeta durma noktasına geldi. Bugün itibariyle TROY, 19 milyon kart sayısına ulaştı. TROY kart kullanımı önceki aya göre 17,4 milyar TL artarak Ekim ayında 47,9 milyar TL'ye yükseldi.
TROY KARTA NASIL GEÇİLİR, HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR?
TROY ödeme sistemine geçmek isteyen vatandaşların kendi bankalarını arayarak “TROY kartı almak istiyorum” veya “Kartlarda TROY ödeme sistemini kullanmak istiyorum” diyerek talepte bulunması yeterli. TROY kart, 2017 yılında Discover Network ile yapılan iş birliği sayesinde aşağıda yer alan 185 ülkede geçerli hale gelmişti. İşte TROY kartın geçerli olduğu ülkeler...
- ABD
- Kanada
- Meksika
- Arjantin
- Brezilya
- Şili
- Kolombiya
- Peru
- Uruguay
- Paraguay
- Ekvador
- Venezuela
- Avrupa
- İspanya
- Fransa
- Almanya
- İtalya
- İngiltere
- Hollanda
- Belçika
- Lüksemburg
- İsviçre
- Avusturya
- Çek Cumhuriyeti
- Slovakya
- Macaristan
- Polonya
- Romanya
- Bulgaristan
- Yunanistan
- Rusya
- Ukrayna
- Türkiye
- Asya
- Çin
- Japonya
- Güney Kore
- Hindistan
- Singapur
- Endonezya
- Tayland
- Vietnam
- Malezya
- Filipinler
- Avustralya
- Yeni Zelanda
- Afrika
- Güney Afrika
- Mısır
- Nijerya
- Kenya
- Tanzanya
- Fas
- Tunus
- Cezayir
- Orta Doğu
- İsrail
- Suudi Arabistan
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Kuveyt
- Katar
- Bahreyn
- Irak
- İran