İTO Bakanı Avdagiç’ten asgari ücret açıklaması: Hedeflenen enflasyon oranında artırılmalı
Asgari Ücret Görüşmeleri için geri sayım devam ederken yapılacak zam oranı ile ilgili hem işçi ve işveren hem de iş dünyası temsilcilerinden beklentiler de gelmeye devam ediyor. Zam oranının dengeleri bozmayacak şekilde arttırılması gerektiğini söyleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, 2024 yılı asgari yıl sonunda belirlenecek olan asgari ücretin hedeflenen enflasyon oranı dikkate alınarak artırılması gerektiğini belirtti.
Asgari ücrette 2024 yılı zammı ile ilgili beklentilerle ilgili hem hükümet hem de işçi ve işveren tarafından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu kez iş dünyası temsilcileri asgari ücret beklentilerini ortaya koydu. Hizmet İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “Hizmet İhracat Şampiyonları” ödül töreninde konuşan İstanbul Ticaret Odası ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.
“ASGARİ ÜCRET DENGELERİ BOZMAYACAK ŞEKİLDE ARTTIRILMALI”
Zam oranının dengeleri bozmayacak şekilde arttırılması gerektiğini söyleyen Şekib Avdagiç, “asgari ücretin OVP’de hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerekiyor” dedi.
Avdagiç, “Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde artırılmalı” açıklamasını yaptı.
Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin, Türkiye’deki işletmelerin ciddi boyutta eleman açığı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde işten çıkarma veya işe alımlarda durağanlık sürecine girileceğini düşünmüyorum. Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmeli Bu alanda tabii ki çalışanlarında beklentilerini bozmayacak ama piyasanın da dengesini bozmayacak şekilde karar alınmalı” açıklamalarında bulundu.
HÜKÜMET MAAŞ ARTIŞLARINDA ENFLASYONU MASAYA GETİRECEK
Asgari ücret zammının OVP'ye göre enflasyonun 2023 sonunda yüzde 65, 2024 sonunda yüzde 33, 2025 sonra yüzde 15,2 ve 2026 sonunda yüzde 8,5 olması bekleniyor. Ekonomi yönetiminin çalışan maaşlarında hedef enflasyon üzerinden zam yapacağına dönük açıklamaları öne çıkmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek OVP’yi değerlendirdiği açıklamasında kamuda çalışan memur ve işçilerin maaş artışları için “hedef enflasyona” vurgu yapmıştı. “Çalışanlar, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek” diyen Bakan Şimşek, "Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak. Ama çalışanlar, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek. Çünkü enflasyon dezenflasyon süreciyle tutarlı bir yaklaşım içerisine girmemiz lazım. Ama belli kesimlerin durumlarının iyileştirilmesine yönelik bütçe imkanları zaten ona göre kurgulanmış. Dolayısıyla orada gereken adımlar atılır; ama o bütçe disiplini içerisinde kalınarak. Dar kesimlerinin alım gücünün kalıcı bir şekilde artırılmasının bir tek yolu var. O da enflasyonu düşük, tek hanelere düşürmekle olur. Ve zaten bu programın da ana hedefi, enflasyonu düşük tek haneye zamanla çekmek ve orada tutmaktır." demişti.
“İŞÇİ VE İŞVEREN İÇİN EN MAKUL ÇÖZÜMÜ BULACAĞIZ”
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Özbekistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret görüşmelerindeki sürece ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Asgari ücret konusunun kendi takvimi var biliyorsunuz. İşçilerimizi ara zamla rahatlatmıştık, şimdi de işçi ve işveren kesimini bir araya getirip en makul çözümü bulacağımıza inanıyorum." diye konuştu.
SGK UZMANLARINDAN ASGARİ ÜCRET İÇİN EN İYİ TAHMİNLER GELDİ
TGRT Haber’den Ekonomi Editörü İmran Baran’a özel açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, asgari ücret ve emekli maaşına yönelik tablonun yavaş yavaş netlik kazanmaya başladığını belirterek asgari ücret için zam beklentisini yüzde 56 olarak açıklamış, net maaşında 16 bin liraya çıkacağını dikkat çekmişti.
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş da olası 7 milyon asgari ücretli çalışan için senaryoları açıklamıştı. Karakaş, zam için “6 aylık enflasyon oranına ek yüzde 10’luk bir refah payı ile asgari ücret 17 bin lira olabilir” demişti.
Karakaş, geçen sene aynı dönemde enflasyon oranının yüzde 15,4 olarak açıklandığını fakat ücret zammının yüzde 54,66 oranında yapıldığını hatırlattı. Karakaş bu doğrultuda yüzde 39,26 oranında bir refah payının eklendiğini söyledi. SGK Başuzmanı “6 aylık enflasyon beklentisinin yüzde 37,75 ile yüzde 40 arasında değişeceğini söyleyebiliriz. Buradan hareketle hükümetin en azından yüzde 10’luk bir refah payı ile geçinme endekslerini, çalışanların durumlarını göze alacağını hesap edersek, geçen yıla göre sadece 10 puan bile arttırırsa asgari ücret 17 bin lira civarlarına çıkabilir” ifadelerini kullandı.
BRÜT 20 BİN LİRA
Karakaş, “Yıl sonu itibarıyla asgari ücretin brüt 20 bin lira olabileceğini söyleyebiliriz. Bu 20 bin liradan işçi hissesi olarak yüzde 14 SGK payı, yüzde 1 işsizlik sigortası payını düştüğümüz zaman bunun 17 bin liraya tekabül edeceğini söyleyebiliriz. İşverenler tarafından baktığımızda da 20’den fazla teşvik olduğunu görüyoruz. Yükümlülüğünü yerine getiren bütün işverenlerin SGK işveren hissesinden yüzde 5 oranında indirim yapıldığını da göz önüne aldığımız zaman işveren maliyeti 23 bin 500 lira olarak öngörülebilir” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU'NUN İLK TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 asgari ücretini belirlemek için yapacağı ilk toplantının aralık ayının başında yapılacak. Bakan Işıkhan yaptığı açıklamada, "Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz." dedi.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.