Tgrt Haber

Kamuda çalışanlar dikkat! Uzman isimden EYT''ye başvuru uyarısı: Bir maaşınız yanabilir

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
03 Mart 2023 16:04 - Güncelleme : 06 Mart 2023 12:20

Milyonlarca insanın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), resmi gazetede yürürlüğe girdi. Adım adım başvurular nasıl yapılmalı? TGRT Haber’de Sosyal güvenlik uzmanı Ali Duman, kamuda ayın 15’inde maaş alan memur ve işçileri uyardı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Düzenlemesi (EYT) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aylık bağlanması talebinde bulunanlar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak. Peki başvurular nasıl yapılacak? TGRT Haber’de Sosyal güvenlik uzmanı Ali Duman, kamuda ayın 15’inde maaş alan memur ve işçileri uyardı.

KAMUDA ÇALIŞANLAR DİKKAT

“3 şekilde başvuru​ yapılabilir” diyen Duman, şunları söyledi: “E-devlet üzerinden yapılabilir. SKG’ya başvuru yapılabilir, bağlı olduğunuz SGK​ kurumuna müracaat ederseniz daha iyi olur. Emekli başvuru formunu alarak ıslak imzalı olmak üzere PKK’den iadeli taahhüt ile başvurabilirler. Kamuda çalışan devlet memurları ve ayın 15’inde maaşını alan işçiler başvurularını 14’üne kadar yapsınlar, 15’inden sonra yaparlarsa bir maaş hak kaybına uğrarlar. 14 Mart sonrası başvuru yaparlarsa nisan ayında başvuru yapmış gibi olurlar, bir maaş kayba uğrarlar.”

İSTİFADAN ÖNCE SGK’DAN OLUR YAZISI ALIN

“E-devlet sistemi çalışma bitmemi ise başvuruyu kabule etmiyor” diyen Duman, şunları söyledi: “SGK emekli olmak için SGK’lılar için işsiz olmayı öngörüyor. Bir kişi bir yıldan fazladır iş yerinde çalışıyorsa kıdem hakkı tazminatı kaybolmasın diye önce SGK’dan olur yazısı alması gerekiyor. Emeklilik haklarım kapsamında tazminatım ödenerek işten ayrılmayı talep ediyorum demesi lazım. Emekliliği sebep göstermeden ayrılırsa tazminatsız ayrılabilir.”  Duman, ayrıca kişinin Genel Sağlık Sigortası borcu varsa bunun da emeklilik için engel olduğuna dikkat çekerek “Vatandaş önce Genel Sağlık Sigortası var mı yok mu diye sorsun” ifadelerini kullandı.  

EYT​'LİYE HANGİ BANKA NE KADAR PROMOSYON VERİYOR?

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...