Tgrt Haber

Kentsel dönüşüm düzenlemesi Meclis’e geliyor! Yarısı Bizden kampanyası ile kira yardımı ve mali yardım devreye alınacak

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber - Derleme
23 Ekim 2023 12:28 - Güncelleme : 23 Ekim 2023 12:37
Kentsel dönüşüm düzenlemesi Meclis’e geliyor! Yarısı Bizden kampanyası ile kira yardımı ve mali yardım devreye alınacak

Kentsel dönüşüm düzenlemesi Meclis’e geliyor! AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan teklif kabul edilirse İstanbul’daki dönüşüm hızlandırılacak. Bu kapsamda başlatılacak Yarısı Bizden kampanyasında da hak sahiplerine kira yardımı dışında yapım için de mali yardım sağlanacak. İşte düzenlemenin ayrıntıları

Kentsel Dönüşüm Yasası devreye alınıyor. Meclis’e sunulacak yasa teklifi ile afet riski bulunan alanların dönüşümü ve bundan faydalanacak hak sahiplerinin kira yardımı ve mali yardımlardan yararlanması gibi hususlar yasa kapsamına alınacak.   

AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine ise Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda başlanacak.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ YIKIM KARARLARINI DA İÇERİYOR

Teklifte, deprem bölgesinde yıkım kararı alınan binalarla ilgili yargısal süreçlere ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Riskli yapı​ tespiti Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece resen yapılabilmesine yönelik düzenlemeyi de içeren teklifle, uygulamada bazı maliklerce veya kiracılarca riskli yapı tespiti yapılmasının engellendiği ve kendi bağımsız birimlerinden tespit için numune alınmasına müsaade edilmediği görüldüğünden, riskli yapı tespitinin, gerekmesi halinde mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapılar veya alanların açtırılması suretiyle yapılabilmesine imkan getirilecek.

"YARISI BİZDEN" KAMPANYASI DÜZENLENECEK

Teklife göre, kentsel dönüşümlerde, yapı ruhsatı alınması da dahil tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden gerçekleştirilecek.

İstanbul'da dönüşümü hızlandırmak için başlatılan "yarısı bizden" kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapım için mali yardım sağlanabilmesine yönelik kanunda düzenleme yapılacak.

KİRA VE MALİ YARDIMLAR YASA İLE GÜVENCEYE ALINACAK

Kentsel dönüşüm yasasında yer alan Yarısı Bizden kampanyası kapsamında yapılacak mali yardımlar yasal güvenceye alınacak. Böylece kampanyanın daha fazla kişiye ulaşması amaçlanıyor. İstanbul için başlatılan Yarısı Bizden kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine kira yardımı dışında yapım için de mali yardım sağlanacak. Yapım için yapılacak yardımın usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.

İSTANBUL’DA HEDEF 90 BİN BİNA

Düzenleme ile yaklaşık 1.5 milyon adet riskli bağımsız bölüm stokunu barındıran İstanbul'da dönüşüm süreci hızlandırılacak. Kampanya ile 90 bin binanın dönüştürülmesi hedeflendi.

MUHTARLIKTA 15 GÜN SÜREYLE İLAN EDİLECEK

Kentsel dönüşüm düzenlemesi ile riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanak, riskli yapıya asılacak. Maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirim yapılacak ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilecek. Tespite ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanağın muhtarlıkta yapılacak ilanın son günü hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacak.

REZERV ALANA YÜZDE 30

Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince mülkiyetlerindeki taşınmazların rezerv yapı alanı olarak belirlenmesi talebinde bulunulabilecek. Bunun için de bu taşınmazların yapılaşmaya esas arsa metrekaresinin yüzde 30'unun mülkiyetinin devrine muvafakat edilmesi veya aynı miktarın değerinin dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na verilmesi gerekecek.

Kaynak: TGRT Haber - Derleme
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...