Tgrt Haber

Kentsel dönüşümde devlet katkısını uzmanlar değerlendirdi: Finansman desteği projeye hız verecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
23 Aralık 2023 16:33 - Güncelleme : 24 Aralık 2023 00:20
Kentsel dönüşümde devlet katkısını uzmanlar değerlendirdi: Finansman desteği projeye hız verecek

"Yüzyılın Dönüşümü İstanbul " projesi başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dönüşüm için tüm detayları tek tek açıkladı. İstanbul dönüşümü için mülk sahiplerine 1,5 milyonluk destek sağlanacak. 100 bin lirası kira yani tahliye desteği olarak ayrılacak. 700 bin lirası hibe ve geri kalanı da krediden oluşacak. TGRT Canlı Yayınına katılan İTO Gayrimenkul Komiye Başkanı Hakan Akdoğan ve Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ahmet Erkurtoğlu projeyi değerlendirdi.

İstanbul​ için dönüşüm projesinde start verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yüzyılın Dönüşümü İstanbul " programında projenin detaylarını açıkladı. Dönüşüm 350 bin konut​ ile başlayacak. Rezerv alanlarda büyük dönüşüm için mülk sahiplerine  1,5 milyonluk destek verilecek. Planlamada 100 bin lirası kira desteği, 700 bin lirası hibe ve geri kalanı da krediden oluşacak. TGRT Canlı Yayınına katılan İTO Gayrimenkul Komiye Başkanı Hakan Akdoğan ve Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ahmet Erkurtoğlu projeyi Ersel Hoşkara’ya değerlendirdi.

“DÖNÜŞÜME HIZ VERİLMESİ NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR PROJE”

İstanbul’un hızlı bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu dikkat çeken İTO Gayrimenkul Komiye Başkanı Hakan Akdoğan, ülke olarak geçmişten çıkardığımız çok önemli dersler olduğunu dikkat çekerek  “Deprem coğrafyasındayız. Beklenen bir deprem gerçeğimiz var. Bunun için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı destek ile ilgili ekonomik koşullara baktığımızda verilen bu finansman özellikle 700 bin TL’sinin hibe olması, 100 bin lirasının kira desteği olması, ilk yıl faizsiz taksitlerin ödenmesi, sonrasında ise TEFE’nin yarısı oranında taksitlere yansıtılıyor olmasıyla çok iyi bir katkı da vermiş oluyor. Piyasanın da, vatandaşlarımızın da ve İstanbul’un da böyle bir desteğe ihtiyacı vardı. Deprem öncesinde yapılmış yapıların dönüşüme hız verilmesi noktasında gerçekten çok önemli bir proje​ olarak görüyorum. Bu İstanbul’dan tüm Türkiye’ye yayılacak bir proje olarak duruyor.” dedi.

Tgrthaber

“YENİLENECEK ON BİNLERCE BİNA VAR, DESTEK ÖNEMLİ”

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ahmet Erkurtoğlu 1999 depremi sonrasında pek çok önlem alındığını ancak yeterli önlemler olmadığını dikkat çekerek “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları önemli. 6 Şubat depremleri sonrasında Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulmasıyla çok önemli hamleler yapıldı diyebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı bu kredi de hem piyasaya hem vatandaşa olumlu yansıyacak. Kentsel dönüşüm hızlanacak. Anadolu Yakasına baktığımızda Tuzla, Pendik, Maltepe’nin sahil kesimleri Kuzey Maramara fay hattına yakın olduğu için ciddi risk teşkil ediyor. Ömrünü tamamlamış binalar var. Özellikle Kadıköy’de son dönüşümlerle yenilense de on binlerce bina var. Devletin katkısı bu açıdan önemli. Özel teşebbüslerin de, mülk sahiplerinin de destek vermesi önemli. Yüzde 50+1 anlaşma burada önemli. Mal sahipleri ve arsa sahiplerinin duyarlı olması lazım.” diye konuştu.

“KREDİ İLK YIL FAİZSİZ, 10 YIL VADELİ OLACAK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen ‘Yüzyılın Dönüşümü İstanbul’ programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yüzyılın Dönüşümü İstanbul’ programında İstanbul’un kentsel dönüşümünde yol haritasını açıkladı. İstanbul’un dönüşümünde "Yarısı Bizden" kampanyası ile kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek. Bunun 700 bin TL’si hibe, 100 bin TL’si tahliye desteği, 700 bin TL’si de kredi desteği olarak verilecek. Verilen kredi ilk yıl faizsiz, 10 yıl vadeli olacak.

https://twitter.com/csbgovtr/status/1738546465620869360

“YÜZDE 100 ANLAŞMA İLE 100 BİNADA İLK SÖZLEŞMELERİMİZİ İMZALADIK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şimdi ‘Yeniden İstanbul Zamanı’ diyoruz. 1 milyona yakın yepyeni, sağlam, depreme dayanıklı, vatandaşlarımızın refahının arttığı, içinde yaşamaktan mutlu oldukları konutları ve iş yerlerini inşa edeceğiz. Bugün, ‘Yarısı Bizden’ kampanyamızda yüzde 100 anlaşma sağlayan 100 binadaki 500’den fazla vatandaşımızla ilk sözleşmelerimizi imzaladık.” dedi.

“İSTANBUL’DA 600 BİN RİSKLİ KONUTU YENİLEMEMİZ LAZIM”

İstanbul’a ilişkin de bilgiler veren Bakan Mehmet Özhaseki, “İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon kadar da iş yerimiz var. 600 bin konutun en riskli durumda olduğunu burada söylememiz gerekiyor. Bir an önce bunları yenileyeceğiz. Yol haritamız hazır.” dedi.

“ORTA VADELİ PROGRAMDA BÜTÇEDEN 479 MİLYAR LİRA PAY AYRILDI”

Bakan Mehmet Özhaseki, 3 yıl içinde Orta Vadeli Programda bütçeden İstanbul’un dönüşümü için 479 milyar TL pay ayrıldığını ifade ederek, “Şimdi ‘Yeniden İstanbul Zamanı’ diyoruz. Bir taraftan kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldıracağız, bir taraftan en az 350 bin konutumuzu yenilemiş olacağız. Bir taraftan da tespit ettiğimiz rezerv alanlarda en az 400 bin konut daha yapacağız. Sosyal konutları da artırarak 1 milyona yakın yepyeni, sağlam, depreme dayanıklı, vatandaşlarımızın refahının arttığı, içinde yaşamaktan mutlu oldukları konutları ve iş yerlerini inşa edeceğiz.” dedi.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...