Tgrt Haber

Kırıkkale’den başka yerde yetişmiyor! Kapış kapış gidiyor: Çuvalı 150 lira…

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
28 Ağustos 2023 14:44 - Güncelleme : 28 Ağustos 2023 15:08

Faydaları saymakla bitmeyen "Kılıçlar soğanı"nın hasadı başladı. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Müşteriler araçlarıyla gelip meşhur soğanı almak için adeta sıraya giriyor.

Kalp çarpıntılarını gideren mor soğan şeker hastalığına karşı da bolca tüketilmesi gereken besinlerden. Mor soğan, yaraların mikrop kapıp iltihap oluşmasını da önlüyor. Safra kesesi salgısını arttırarak taş oluşumlarının da önüne geçen mor soğanın yetiştiği yerlerden biri de Kırıkkale'nin Yahşihan​ ilçesine bağlı Kılıçlar köyü. Köyde vatandaşların yüzde 90'nın gelir kaynağı olan ve geçmişi bir asır öncesine dayanan coğrafi işaretli soğan köylülerin en büyük ekonomik kazancını oluşturuyor. 

Coğrafi tescilli mor soğanın hasadı başladı.

ÇUVALI 150 LİRADAN SATILIYOR

Şubat ayında ekimi yapılan ve ağustos ayında hasat edilen Kılıçlar soğanı, içeriğindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı sebebiyle diğer soğan çeşitlerinden ayrılıyor. 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 2017 yılı ekim ayında tescillenen "Kılıçlar soğanı"nın geçmişi ise bir asra dayanıyor. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval tescilli soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor.

ATA MESLEĞİ TESCİLLENDİ

Köyde geçimini ürettiği soğanları satarak sağlayan Sevim Meşe, "Şubat ayında soğanı ekiyoruz. Çapasıydı suyuydu derken ağustos ayında da sökmeye başlıyoruz. Kılıçlar köyünün hakiki Kılıçlar soğanı, tescilli. Bu işler zor ama ata mesleğimiz, severek yapıyoruz" dedi.

Yüksek verim alınan "Kılıçlar Soğanı" köylünün en büyük geçim kaynağı.

Sabahtan akşama kadar tarlada soğan sökümü yaptıklarını anlatan çiftçi Nuray Peker, "Sökücüler ayrı, kesiciler ayrı, kovaları dökenler ayrı. Biz de kesiyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Sabahtan akşama kadar bu işi yapıyoruz. Köyümüzün soğanı tescilli, alan da memnun, satan da memnun. Rağbet görüyor soğanımız" ifadesini kullandı.

ARAÇLARLA GELİP TARLADAN ALIYORLAR

Köyün kendine has bir bitki örtüsü olduğunu belirten Aydın Payar ise, "Türkiye'nin neresinden tohum getirirsen getir mor kırmızı soğan oluyor. Kırıkkale'den başka illerinde olmuyor bu soğan. Soğanımız bu yöreye ait. Bizim soğanımızın yüzde 100'ü suludur. Soğanımız coğrafi işaretli, tescillidir. 2017 yılında tescil edildi. Müşterilerimiz araçlarıyla geliyor, soğanını köyümüzden alıyor. Pazarlamada sıkıntımız yok. Köyümüz 150 hanedir. Yüzde 90'ıın geçim kaynağı soğandır. Eken insanlar en az 10 dönüm soğan ekiyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...