Tgrt Haber

Konut ve ikinci el otomobil piyasası faize kapı açtı! Noter işlemlerinde yatırım sessizliği

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
10 Temmuz 2024 10:45 - Güncelleme : 10 Temmuz 2024 10:52
Konut ve ikinci el otomobil piyasası faize kapı açtı! Noter işlemlerinde yatırım sessizliği

Geçen yıla göre konut satışlarının düşmesi, sıfır otomobillerdeki kampanyaların ikinci el otomobili olumsuz etkilemesi vatandaşın rotasını değiştirdi. Konut ve ikinci el piyasasının durgunluğu noterdeki işlemlerin düşmesine sebep oldu. İşlemlerdeki düşüş oranı ortaya çıktı. Noter Başkatibi Ahmet Turan, vatandaşın artık nakit parasını faizde kullandığını belirtti.

Konut satışları ve ikinci el otomobil satışlarının geçmiş yıla göre azalması noterlerde durgunluğa sebep oldu. Sıfır otomobillerdeki kampanyaların da gündeme gelmesiyle vatandaşlar ikinci el otomobil piyasasından gözünü çekti.

NOTERLERDE DÜŞÜŞ

Araç satışlarının az olması İstanbul İstoç Oto Ticaret Merkezi’ndeki noterlere de yansıdı. Araç satışı işlem sayısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 40’a yakın düşüş olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz yıl yatırım amaçlı otomobil alan vatandaşlar da bu yıl görülmezken noterlerdeki sessizlik dikkat çekti.

Konut ve ikinci el otomobil piyasası faize kapı açtı! Noter işlemlerinde yatırım sessizliği - 1. Resim

Otomobil satışı yapan bayilerin sıfır araç fiyatlarını kampanyalarla düşürmesi de ikinci el otomobil satışlarını düşüren etken olarak göze çarptı.

SIFIR ARAÇLARA YÖNELDİLER

İkinci el otomobil piyasasında durgunluğun olduğunu belirten Bakırköy 24’üncü Noterliği Başkatibi Ahmet Turan, ''Geçen yıla göre bu yıl ortalama yüzde 40 ikinci el otomobil satışında bir düşüş var. Bunun farklı nedenleri var. Şu anda 7 Temmuz itibariyle ‘Güvenlik Paketi’ ile ilgili bayilerin yapmış olduğu sıfır araçlarda kampanyanlar var. Bu nedenle vatandaş sıfır araca yönelmiş durumda. Dolayısıyla bu da ikinci el otomobil satışını olumsuz etkiliyor. Bu durum noter işlemlerini olumsuz etkiledi.'' dedi.

Konut ve ikinci el otomobil piyasası faize kapı açtı! Noter işlemlerinde yatırım sessizliği - 2. Resim

Geçen sene sadece bulundukları oto galericiler sitesinde günlük 400 araç satışı yapıldığını belirten Ahmet Turan, ''Bu rakam bu sene 150’ye düşmüş durumda. Vatandaş artık aracı yatırım aracı olarak görmüyor. Şu anda vatandaşlar nakit parasını faizde kullanıyor. Dolayısıyla otomobil satışı eskiye göre azalmış durumda. Bu da noter işlemlerini olumsuz etki ediyor.'' şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...