Tgrt Haber

Küresel şeker fiyatları 12 yılın en yüksek seviyesinde! Tayland krizi baskıyı arttırabilir

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Reuters, BloombergHT
09 Kasım 2023 17:39 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 17:46
Küresel şeker fiyatları 12 yılın en yüksek seviyesinde! Tayland krizi baskıyı arttırabilir

Küresel şeker piyasasında bunalımlı dönem devam ediyor. Üretim açığı ile ilgili dünyanın en büyük şeker ticaret şirketlerinden uyarılar gelmişti. Şeker fiyatları ile ilgili şimdi de Tayland krizi uyarısı yapılıyor. Hükümetin aldığı ihracat kararları 12 yılın en yüksek seviyesinde olan şekerde fiyatları daha da arttırabileceği yorumlarını beraberinde getiriyor.

Dünya şeker darboğazına giriyor. İklim koşulları nedeniyle oluşan hasar ve lojistikteki problemler nedeniyle baş gösteren şeker krizi son olarak Tayland Hükümeti'nin aldığı kararla endişeye neden oluyor.

Şeker ihracatını yavaşlatma sinyalleri olarak yorumlanan kararlar, şeker ihracatındaki olası gecikme ve aksamalara neden olabileceği yorumlarını beraberinde getiriyor. Fiyatlar 12 yılın en yüksek seviyesine yaklaşırken Tayland krizi şeker üzerinde daha fazla baskı yaratabilir.

KAÇAKÇILIĞI ÖNLEMEK İÇİN YENİ KARARLAR ALINDI

Tayland hükümetinin yurt içinde arz dengesini korumak ve kaçakçılığı önlemek gerekçesiyle şekerle ilgili yeni önlemler almasının ardından, sektör temsilcileri şeker ihracatının sekteye uğrayabileceği konusunda endişeleniyor.

Brezilya'dan sonra dünyanın en büyük şeker ihracatçısı olan Tayland, geçen hafta şekeri kontrollü bir ürün olarak sınıflandırdı. Bir tonun üzerindeki şeker ihracatları için hükümet onayı şartı getirilen ülkede, bazı tüccarlar söz konusu tedbirin teslimatları yavaşlatabileceğini söylüyor.

PAZARDA GÜVEN KAYBI YARATABİLİR UYARISI

Taylandlı ihracatçılar, şeker ticaretine yönelik kontrollerin ihracat pazarında güven kaybı yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Reuters'in haberine göre, Tayland'ın şeker ihracatındaki olası gecikme ve aksamalar, 12 yılın en yüksek seviyesine yakın işlem gören küresel şeker fiyatları üzerinde daha fazla baskı yaratabilir.

ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Kuraklıktan olumsuz etkilenen Tayland'ın şeker üretiminde düşüş bekleniyor.

Geçen yıl 7.69 milyon ton şeker ihracatı gerçekleştiren Tayland'ın resmi verilerine bu yıl 8 milyon ton şeker üretimi öngörülüyor. Söz konusu üretimin 2.5 milyon tonu yurt içi tüketim, geri kalan 5.5 milyon tonunun ise ihraç edilmesi gündemdeki yerini koruyor. 

Kaynak: Reuters, BloombergHT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...