Tgrt Haber

Kurlarda serbest piyasa etkisi: Fiyatlanmalar kırmızıya döndü, dalgalı seyir sürüyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
27 Haziran 2023 09:23 - Güncelleme : 27 Haziran 2023 10:32
Kurlarda serbest piyasa etkisi: Fiyatlanmalar kırmızıya döndü, dalgalı seyir sürüyor

Haftanın ilk işlem gününde altın, dolar ve borsada tüm ibreler yeşile döndü. Dolarla beraber Sterlin ve Euro'da tarihi zirveleri test etti. Kurlarda tarihi zirveler görülürken bankacılık kaynakları TCMB tarafından atılan sadeleşme adımları sonrası mevduat faizlerinde düşüşlerin başladığını aktardı.

Merkez Bankası’nın faizleri beklentilerin altında artırması kurların yukarı yönlü hareketlerine kapı açtı. TCMB’nın menkul kıymet tesisiyle ilgili ilk sadeleştirme adımı bankaların yükümlülükleri azalttı. Atılan adımlar piyasalar tarafından normalleşme ve rasyonel politikalara dönüş olarak okunurken kurlar serbest piyasa koşullarına göre fiyatlanıyor. 

MB KURUN SEVİYESİNE MÜDAHİL OLMUYOR

Dolar​, Sterlin ve Euro’da günü ilk saatlerinde başlayan yukarı yönlü seyir dalgalı bir hal aldı. Reuters’ta yer alan habere göre, Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "PPK'nın geçen hafta açıkladığı faiz​ kararının ardından artık Merkez Bankası​ hiçbir şekilde döviz satışı yaparak kurun seviyesine müdahil olmuyor. Rakamlar tamamen serbest piyasada belirleniyor. Döviz rezervlerinden bir kullanım olmuyor neticede, rezervlerin artışı dönemine girilmiş oldu" diye konuştu.

TÜM KURLARDA DALGALI SEYİR

Piyasaların kapanmasına saatler kala döviz kurlarında yukarı ve aşağı yönlü hareketler hızlandı. Dolar dünkü rekor seviyesi 26 liranın anlık olarak altına inerken Sterlin 33 TL’nin altındaki seviyeleri test ediyor. Euro’da da benzer hareketlilik gözlendi.

Kurlarda serbest piyasa etkisi: Fiyatlanmalar kırmızıya döndü, dalgalı seyir sürüyor

MEVDUAT FAİZLERİNİN GERİLEMESİ BEKLENİYOR

Merkez Bankası, 24 Haziran'dan geçerli olmak üzere reeskont ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını artırırken en büyük değişiklik ve sadeleştirme adımı hafta sonu menkul kıymet tesisi uygulamasında yapıldı. Bankaları daha çok TL mevduata zorlaya bu düzenlemelerin gevşetilmesi ile birlikte bankacılık hisseleri yükselirken, bankacılar mevduat faizlerinde de düşüş beklediklerini belirtiyor. Bankacılar TL mevduat getirilerinde bazı bankalarda yüzde 40-45 bandından düşüşün başladığını, önümüzdeki dönemde bunun sektör geneline daha çok yayılabileceğini belirtiyorlar.

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Dolar endeksi, salı günü hafifçe düşerek 102,6 civarına gelerek üst üste ikinci seansına geriledi. Geçen hafta, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, enflasyon çok yüksek olmaya devam ettiği için daha fazla faiz artırımının muhtemel olduğunu söyledi Bu arada Cuma günü açıklanan veriler, ABD özel sektör faaliyetinin imalat sektöründe derinleşen bir daralma nedeniyle Haziran ayında üç ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Dolar, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz oranlarını daha da artırmasıyla birlikte, diğer büyük merkez bankalarının agresif parasal sıkılaştırma baskısı ile karşı karşıya kaldı.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...