Tgrt Haber

Devlet desteğiyle ürettiler, ülkenin dört bir yanına sattılar! Kestane kabağı yüz güldürüyor

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
04 Ekim 2023 11:25 - Güncelleme : 04 Ekim 2023 13:42
Devlet desteğiyle ürettiler, ülkenin dört bir yanına sattılar! Kestane kabağı yüz güldürüyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün baraj suyu desteğiyle üretilen kestane kabağında uzun soluklu üretim, hasatla noktalandı. Meşhur Bilecik kabağı sofralarda yerini almak üzere memleketin dört bir yanına doğru yola çıktı.

Bilecik’in Kızıldamlar köyünde raf ömrü bir seneye ulaşan kestane kabağı uzun soluklu yolculuğunun sonuna geldi. Üretici geçen yılın üretimine kıyasla bu yıl kendi rekorunu kırdı. Geçtiğimiz sezon 750 ton olan üretim​ bu sezon bin tonun üzerine çıktı.

Üretici, hasat mevsimi boyunca lezzeti ve kalitesiyle ülkenin dört bir yanından talep gören kabağı toplamak için sabahın ilk ışıklarında tarlalara girdi.  360 rakımlı köyde dekar başına 2-3 ton verim alınabiliyor.

Devlet desteğiyle ürettiler, ülkenin dört bir yanına sattılar! Kestane kabağı yüz güldürüyor

Geçtiğimiz yıl hasat sezonu Anadolu Ajansı muhabirlerine konuşan Köy Muhtarı Metin Gezen, 2006 yılında hizmete giren Kızıldamlar Barajı'nın suyunun araziye verilmesinin, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün hazırladığı proje ile "İyi Tarım Uygulaması"na geçilmesi kestane kabağı üretiminde artış sağladığını anlatmıştı. 2000 yılında 50 tonla kestane kabağı üretimine başladıklarını anlatan Gezen, baraj suyunun desteğiyle üretimin arttığını söylemişti.

TARIM ARAZİSİ NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKTI 

10-15 yıldır mahsul yetiştiren çiftçinin uygun tohum ve gübre kullanımı hakkında tecrübe edindiğini aktaran Metin Gezen, "Köyümüzde hayvancılık yaygın olduğu için, hayvanların gübrelerini topraklarımızda kestane kabağı yetiştirmek için kullanıyoruz. Yani ağırlıklı olarak hayvan gübresi atıyoruz. Üretilen kabaklar bir yıl dayanıklılığını koruyor. Ürünümüzü İstanbul başta olmak üzere Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'ne gönderiyoruz. Verim iyi, vatandaş da memnun. Köyümüzde 30 çiftçi tarafından 300 dekar alanda üretim yapılıyor." şeklinde konuşmuştu.

Devlet desteğiyle ürettiler, ülkenin dört bir yanına sattılar! Kestane kabağı yüz güldürüyor

Metin Gezen bu yıl ki tabloyu ise İhlas Haber Ajansı’na şöyle aktardı:

“Köyümüzde bu yıl 40 çiftçi ekim yaptı, 500 dönümlük araziye ekilen kabaklarda bu yıl 1000 tonun üzerinde üretim oldu. Çiftçilerimiz tarlalarından toplanan mahsullerden memnun. Bizim burada üretilen kabaklarımızın kaliteli ve raf ömrü uzun. Bu yüzden kestane kabağımız ülkemizde markalaştı. Ürettiğimiz kabakları İstanbul, Ankara, Antalya gibi ülkemizin birçok illere gönderiyoruz.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...