Tgrt Haber

Memurun zammında son düzlüğe girildi! Toplu Sözleşme’de yeni zam oranı masaya geliyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
17 Ağustos 2023 09:14 - Güncelleme : 17 Ağustos 2023 09:35
Memurun zammında son düzlüğe girildi! Toplu Sözleşme’de yeni zam oranı masaya geliyor

Nefesler tutuldu! Milyonların gözü kulağı Toplu Sözleşme görüşmelerine çevrildi. Memur ve memur emeklilerinin zammı için kritik toplantı bugün yapılacak. Hükümet ilk teklifini 14 Ağustos’ta vermiş, memur tarafı bu teklifi piyasa şartlarından uzak bulmuştu. Memur tarafı teklifin gözden geçirilmesini ve revize edilmesini talep etti. Kamu işvereninden bugün yeni teklif gelebilir.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin iki yıllık zam oranlarının belirleneceği Toplu Sözleşme görüşmelerinde 3. Toplantı bugün yapılacak. Hükümetten yeni teklif gelmesi bekleniyor.

BAKAN IŞIKHAN SENDİKALARLA GÖRÜŞTÜ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı öncesi Memur-Sen​'e bağlı yetkili sendikaların genel başkanlarıyla bir araya geldi.

Görüşmede, sendikaların hizmet kollarına ilişkin talepler ele alındı. Bakan Işıkhan'ın taleplerin birçoğuna olumlu yaklaştığı belirtiliyor. Hizmet kollarının taleplerinin önemli bir kısmının kabul edilmesi bekleniyor.

MEMUR VE HÜKÜMET ZAMDA AYNI NOKTADA BULUŞAMIYOR

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde süreç 1 Ağustos'ta başlarken, memur ve hükümet taraflarının zam talepleri arasında büyük fark var. İlk teklif 14 Ağustos Pazartesi günü açıklandı. Ancak memurun beklentisini karşılamadı.

“İLK TEKLİF PİYASA GERÇEKLERİNDEN UZAK”

Üçüncü toplantı öncesi Memur-Sen, teklifin neden revize edilmesi gerektiğine ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, merkez bankasının 2023 için yüzde 58, 2024 için yüzde 33'lük enflasyon tahminleri hatırlatıldı. Hükümetin zam teklifinin "piyasa gerçeklerinden uzak" olduğu savunuldu.

MEMURLAR NE İSTİYOR?

Memur-Sen taleplerini açıklamıştı. Buna göre, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istedi.

Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etti.

Kira desteği, bayram ikramiyesi ve memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması talepler arasındaydı.

HÜKÜMETİN MEMURLARA TEKLİFİ NE OLDU?

Hükümet ise 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam önerdi.

YENİ TEKLİF GELEBİLİR

Üçüncü toplantı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. Hükümetin yeni teklifini açıklayabileceği belirtiliyor. Zam  pazarlığında anlaşma için son tarih 21 Ağustos.

Eğer 21 Ağustos'a kadar müzakereler sonuçlanmazsa Hakem kurulu süreci başlayacak. 30 Ağustos'a kadar son karar verilecek.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...