Tgrt Haber

Merkez Bankası yorumladı, enflasyonda doğalgaz etkisine vurgu yapıldı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
05 Aralık 2023 10:41 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 10:57
Merkez Bankası yorumladı, enflasyonda doğalgaz etkisine vurgu yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun pazartesi günü açıkladığı TÜFE verilerine göre, aylık artış yüzde 3,28 arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kasım ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirdi. Açıklamada, alternatif göstergelerin enflasyonda yavaşlamaya işaret ettiği ifade edilirken doğalgaz faturalarının etkisine vurgu yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım​ ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmesini yayımladı. Enflasyonda yavaşlama gözlendiği ifade edilirken yıllık enflasyonun gıda ve temel mal gruplarında gerilediği ifade edildi.  Enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda yükseldiği hatırlatıldı.

DOĞALGAZ​ VURGUSU

TCMB​, raporda enerji grubunda mevsimsel koşullara bağlı olarak tüketimin artmasıyla doğalgazda bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) aşıldığını ifade etti.  Doğalgaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna gelen etkinin tahminlerle uyumlu gerçekleşerek 1,01 puan olduğunu söylendi. 

FİYAT ARTIŞLARINDA YAVAŞLAMA

Doğalgazın aylık enflasyon​ üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağını öngören TCMB doğalgaz etkisi hariç tutulduğunda ise tüketici fiyatları​ artış oranındaki yavaşlama eğiliminin sürdüğünü belirtti. TCMB'nin değerlendirmesine göre Kasım ayında gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatları düşüş kaydederken, meyve ve sebze dışı gıdada fiyat artışları gücünü korudu.

Merkez Bankası yorumladı, enflasyonda doğalgaz etkisine vurgu yapıldı

ALTERNATİF GÖSTERGELERE İŞARET EDİLDİ

Merkez Bankası, temel mal grubu yıllık enflasyonunun Kasım'da gerilediğini ifade etti.  TCMB, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlamanın grup enflasyonunu Kasım ayında da olumlu etkilediğini söyledi.

KİRA ALT GRUBUNDA YAVAŞLAMA

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekti. TCMB'ye göre Kasım ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisiyle bir miktar güçlendi. Yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldi.

Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları, B ve daha belirgin olarak C göstergesinde yavaşlamış, göstergelerin yıllık enflasyonları yataya yakın seyretti. TCMB enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın yayılım endeksi, medyan enflasyon, SATRIM gibi alternatif göstergelerle de teyit edildiğini belirtti.

KİRA ALT GRUBU HIZ KESTİ

Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 3,28 oranında yükselmiş ve yıllık enflasyon 0,62 puan artarak yüzde 61,98 olmuştur. Bu ayda doğalgazın aylık tüketici enflasyonuna etkisi 1,01 puan, yıllık enflasyona etkisi ise 1,58 puan olmuştur. Doğalgaz etkisi arındırıldığında, mevsimsellikten arındırılmış tüketici enflasyonundaki yavaşlama eğiliminin sürdüğü izlenmiştir.

Hizmet fiyatları kasım ayında yüzde 2,76 oranında yükselmiş, grup yıllık enflasyonu 1,06 puan artışla yüzde 89,71 seviyesine ulaşmıştır. Bu dönemde, kira alt grubunda aylık artışın (yüzde 5,97) bir önceki aya kıyasla hız kesmesi dikkat çekmiş, diğer taraftan alt grup yıllık enflasyonu 5,14 puan artışla yüzde 105,81 seviyesine ulaşmıştır.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...