Tgrt Haber

Merkez yeni rekoruna hazırlanıyor: Bankacıların rezervler hesabından tarihi zirve çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
05 Aralık 2023 09:16 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 11:04
Merkez yeni rekoruna hazırlanıyor: Bankacıların rezervler hesabından tarihi zirve çıktı

Merkez Bankası rezervleri 24 Kasım haftasında kırdığı rekoru geride bıraktı. Bankacıların hesaplarına göre, toplam rezervler geçen hafta 140 milyar doları aşarak tarihi zirveye çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dümenine geçtiği yeni ekonomi​ yönetimi merkez bankası​ rezervlerini artırma çalışmalarına devam ediyor. 24 Kasım haftasında Haftalık Para ve Banka İstatistikleri verilerine göre merkez bankası toplam rezervleri tüm zamanların rekorunu kırarak 136 milyar 493 milyon dolara kadar çıktı. Bankacıların hesaplarına göre, Merkez’den yeni bir rekor gelecek.

BEŞ BANKACI HESAPLADI

Merkez Bankası tarafından açıklanan Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, mayıs sonundan bu yana 38 milyar dolar artarak 136,5 milyar dolarla tüm zamanların zirvesini test etti. Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu beş bankacı yaptıkları yeni değerlendirmelerle rezervlerin geçen hafta 3.5-3.8 milyar dolar arttığını açıkladılar.

RESMİ VERİLER PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK

TL'nin seviyesini belirlemek için rezerv satışlarına seçim sonrası son verildi. Atılan adımın ardından rezervlerde başlayan artış haziran ayından bugüne devam ediyor. İlgili veriler TCMB analitik bilanço verilerinden ve öncü göstergelerden hesaplanabiliyor. Resmi veriler ise perşembe günü 14:30'da açıklanacak. 

REZERVLERDEKİ ARTIŞ KALICI OLACAK

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, İSO’da katıldığı toplantıda Merkez Bankası rezervlerine yönelik önemli açıklamalar yaptı. Erkan, yakın dönemde rezervlerde gözlenen artışta batılı fon girişlerinin de etkisi görülmüştür.  Önümüzdeki dönemde rezervlerdeki artışı kalıcı kılarak TL varlıklara olan dış talebin gelişimini ülkemiz için en iyi şekilde tesis edeceğiz" dedi. 

Merkez yeni rekoruna hazırlanıyor: Bankacıların rezervler hesabından tarihi zirve çıktı

TÜRKİYE​ AYRIŞIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ katıldığı canlı yayında “Eleştiriler doğru değil, sermaye girişi güçlendi. Türkiye ayrışıyor, Türkiye'nin hikayesi güçlü. Kalıcı bir şekilde Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bir programa odaklanmış durumdayız" ifadesini kullandı.

MAYISTAN BU YANA 36 MİLYAR DOLAR ARTTI

Bakan Şimşek şunları kaydetti: Eleştiriler doğru değil, sermaye girişi güçlendi. Türkiye ayrışıyor, Türkiye'nin hikayesi güçlü. Kalıcı bir şekilde Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bir programa odaklanmış durumdayız.

Türkiye'nin rezervleri Mayıs'tan bu yana 36 milyar dolar arttı, güven olmazsa bu mümkün değil. Kur oynaklığı Kasım'da bu yüzde 8'e kadar düştü, Türkiye kur oynaklığının en düşük olduğu ülkelerden biri haline geldi. Büyük merkez bankaları çok büyük ihtimal faiz indirimine başlayacak, bu küresel risk iştahını artıracak, Türkiye'ye ilgi daha da artacak, gelecek yılın ikinci yarısından kastım bu.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye ile ilgili kararını açıkladı. Kredi Derecelendirme Kurumu, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi. OECD ise 2023 Türkiye büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e yükseltti.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre GSYH 2023 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı. Beklenti  5,19 şeklinde olacağı yönündeydi.

 

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...