Tgrt Haber

Merkez Bankası'ndan yeni atak! Reeskont faiz oranlarında değişikliğe gidildi...

Editör: İmran Baran / Kaynak: Resmi Gazete, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
28 Eylül 2023 10:15 - Güncelleme : 28 Eylül 2023 12:04
Merkez Bankası'ndan yeni atak! Reeskont faiz oranlarında değişikliğe gidildi...

Resmi Gazete’nin duyurusuyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto ve avans faiz oranlarının 500 baz puan yükseltilmesi yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın tebliğiyle reeskont işlemlerinde iskonto faiz oranı​ yıllık 500 baz puan yükseltilerek 30,75’e çıktı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Reeskont faiz oranlarında değişiklik en son 1 Eylül tarihinde gerçekleşmişti. Yine Merkez Bankası’nın tebliğine göre vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık yüzde 25,75'e, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranını ise yıllık yüzde 26,75'e çıkarılmıştı.

YILLIK FAİZ ORANI 30,75'E YÜKSELDİ

Yayımlanan yeni tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 30,75 oldu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 31,75 olarak tespit edildi.

Reeskont; bir bankanın, elinde bulundurduğu ve henüz ödeme zamanı gelmemiş senetleri bir başka bankaya ıskonto ettirmesi anlamına geliyor. Merkez Bankası, bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması için, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskonta kabul edebiliyor. Türkiye’de reeskont işlemleriyle ilgili tüm detaylar Merkez Bankası tarafından belirleniyor. İskonto işlemleri için uygulanan faize "reeskont faiz oranı" deniyor. Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebiliyor. Avans için güvence olarak alınan bu senetler de ticari senet ve belgeleri, devlet tahvillerini ve borsada kayıtlı tahvilleri ifade ediyor. 

Kaynak: Resmi Gazete, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...