Tgrt Haber

Olimpiyatlarda verilen altın madalya hayal kırıklığına uğrattı! Değeri tahmin edilenden daha da düşük

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: tgrthaber.com
31 Temmuz 2024 16:41 - Güncelleme : 31 Temmuz 2024 16:49
Olimpiyatlarda verilen altın madalya hayal kırıklığına uğrattı! Değeri tahmin edilenden daha da düşük

2024 Paris Olimpiyat Oyunları tüm heyecanıyla devam ediyor. Oyunların ardından birincilere verilen altın madalyayla ilgili bir konu oldukça merak ediliyordu. Sporculara verilen altın madalyanın kaç gramı altın ve değeri ne kadar? İşte detaylar...

2024 Paris Olimpiyat Oyunları​'nda verilen altın madalyalar birçok kişi için oldukça göz alıcı... Bir çok kişi de bu göz alıcı madalyayla ilgili detayları araştırıyor. 529 gram ağırlığındaki madalyada bulunan altın miktarı oldukça şaşırttı.

529 gram ağırlığındaki madalyanın sadece 6 gramı altın bu da yüzde 1,3'lük orana tekabül ediyor. Madalyanın geri kalanı ise saf gümüşten yapılıyor. 

SAVAŞ MADALYALARI DA VURMUŞ...

1912 Stockholm Olimpiyatları'na kadar altın madalyalar neredeyse tamamen altından yapılırken, Birinci Dünya Savaşı sonrası başlayan tasarruf önlemleri nedeniyle 1920 Antwerp'ten itibaren madalyalardaki altın miktarı azaltıldı. Gümüş madalya hala tamamen gümüşten üretilirken, bronz madalya ise bakır, kalay ve çinko karışımından yapılıyor. 

Olimpiyatlarda verilen altın madalya hayal kırıklığına uğrattı! Değeri tahmin edilenden daha da düşük - 1. Resim

Oxford Economics, Paris Olimpiyatları'nda verilen altın madalyaların değerini 950 euro (34.075 TL) olarak aktardı. Ama Paris 2024 madalyalarının gelecek yıllarda üstünde barındırdığı detaylar ve süslemeler nedeniyle değerini katlayacağı düşünülüyor.

Peki bu detaylar ve süslemeler neler? Madalyanın ortasında, Eyfel Kulesi​'nin orijinal çerçevesinden alınan bir demir parçası yer almakta ve üzerinde Paris 2024 logosu bulunuyor.

Olimpiyatlarda verilen altın madalya hayal kırıklığına uğrattı! Değeri tahmin edilenden daha da düşük - 2. Resim

MADALYANIN TASARIMI  İÇİN LÜKS MÜCEVHER FİRMASIYLA ANLAŞILDI

Eyfel Kulesi'nden çıkarılan bu metal parçaları, yıllar boyunca yapılan modernizasyon çalışmaları sırasında toplanmış ve korundu. Olimpiyat ödülünü Fransız başkentinin sembolüyle ilişkilendirme kararı ise Fransa'nın biatlon efsanesi Martin Fourcade başkanlığındaki bir sporcular komitesi tarafından alındı. Paris 2024, madalya tasarımı için iki asırlık Fransız lüks mücevher ve saat firması Chaumet ile anlaşma yapıldı.

Olimpiyatlarda verilen altın madalya hayal kırıklığına uğrattı! Değeri tahmin edilenden daha da düşük - 3. Resim

Oxford Economics, Olimpiyat altın madalyalarının değerinin zamanla artacağını ve 2032 yılında Avustralya'nın Brisbane şehrinde düzenlenecek Yaz Oyunları'na kadar yaklaşık 1.500 euroya (53.803 TL) ulaşacağını öngörüyor.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...