Tgrt Haber

Otomobil bitti, motosiklet başladı! İkinci el ilanlarda 6001 oyunu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Habertürk
26 Aralık 2023 17:31 - Güncelleme : 26 Aralık 2023 17:47
Otomobil bitti, motosiklet başladı! İkinci el ilanlarda 6001 oyunu

Fahiş araç fiyatlarının önüne geçmek için otomobillerde uygulanan 6+6 kısıtlaması motosikletler için de geçerli oldu. İkinci el ilan sitelerinde verilen bazı motosiklet ilanlarına 6001 km yazıldığı görüldü. Uzmanlar "Uygulama ile ikinci el olarak satılan motosiklet fiyatlarının sıfır motosiklet fiyatlarını geçmesinin engellenecek ve fiyatların düşmesi sağlanacak" ifadelerini kullandılar.

İkinci el otomobillere getirilen '6+6' kısıtlaması 13 Aralık tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle motosikletler için de getirildi. Yönetmeliği uygun olmayan satışlara para cezası verilecek. Ancak fırsatçılar yasağı delmek için yeni bir yola başvurdu. Motosiklet​ satan bazı ilan sitelerinde düzenleme öncesi sıfır kilometre olarak verilen motosiklet ilanlarının, düzenlemenin ardından ise '6001 km' şeklinde değiştirildiği görüldü.

AMAÇ DÜZENLEMEYE TAKILMAMAK

Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre, Yaptığımız araştırma sonucu, bu ilanlardaki birçok motosikletin gerçekte sıfır kilometre veya sıfır kilometreye yakın olduğunu, fakat satıcıların düzenlemeye takılmamak adına ilanları '6001 km' olarak verdiğini tespit ettik.

6 BİN KİLOMETRE SINIRI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı​'nın hazırladığı yönetmelikte motosiklet satışlarına getirilen 6 bin kilometre sınırı, sektörde tartışmalara neden oldu.
Motosiklet markalarının temsilcileri, motosikletin otomobil gibi her hava şartında kullanılamadığını ve motosiklet ile gidilen mesafelerin de otomobillere göre daha düşük olduğunu belirtiyor.

Otomobil bitti, motosiklet başladı! İkinci el ilanlarda 6001 oyunu

Dolayısı ile, motosiklet kullanıcılarının 6 bin kilometreyi doldurmasının 6 ayda zor olduğu, hatta 2 yılı bile bulabileceği aktarılıyor. Sektör yetkilileri, bu durumun bir takım mağduriyetler yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

MOTOSİKLET DE YATIRIM ARACINA DÖNÜŞTÜ

Yönetmeliğin çıktığı gün Habertürk'e özel açıklamalarda bulunan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk de, düzenleme ile motosikletin artık yatırım aracı olmaktan çıktığını belirtmişti.

Öztürk, "Artan enflasyon sonrasında otomotiv ile paralel olarak motosikletin de bir yatırım aracına dönüşmesi zaten bir süredir devam ediyordu. Uygulama ile ikinci el olarak satılan motosiklet fiyatlarının sıfır motosiklet fiyatlarını geçmesinin engellenecek ve fiyatların düşmesi sağlanacak" ifadelerini kullanmıştı.

Otomobil bitti, motosiklet başladı! İkinci el ilanlarda 6001 oyunu

BİREYSEL KULLANICI BİR YIL İÇİNDE 3 KEZ ALIM SATIM YAPABİLİR

Öte yandan, yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Ticaret Bakanlığı ile MOTED'in bir görüşme yaptığını da aktaran Öztürk, "İkinci el kara taşıtları yönetmeliğine göre, bireysel kullanıcılar otomobilde olduğu gibi bir takvim yılı içinde 3 adet motosiklet alıp satabilir. 

MOTED olarak Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede, bu satış sırasında bireysel kullanıcılarda kilometre veya süre şartının aranmayacağını öğrendik. Fakat, aynı yıl içinde yapılacak dördüncü motosiklet satışında ise, satıcı kişi ticari bir kuruluş olarak değerlendirilecek ve noterlerde araç devrini yapması dijital olarak engellenecek" dedi.
2023'ü ikinci el satış kısıtlaması ile kapatmaya hazırlanan motosiklet sektörü, 2024'te ise B sınıfı ehliyetle 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanım iznini bekliyor.

 

Kaynak: Habertürk
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...