Tgrt Haber

Pamuk üretimi tarih olabilir! En az 5 lira prim desteği istiyorlar: Üreticiler tropikal meyvelere kaydı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Eylül 2023 15:14 - Güncelleme : 27 Eylül 2023 15:28
Pamuk üretimi tarih olabilir! En az 5 lira prim desteği istiyorlar: Üreticiler tropikal meyvelere kaydı

Pamuk ağalarıyla meşhur Adana'da artık tropikal meyveler adından söz ettiriyor. Pamuğun başkenti, ülkenin pamuk üretimde 5. sıraya geriledi. Aydın Söke’de ise pamuk üreticileri en az 5 lira prim desteği bekliyor.

Pamuğun başkenti olarak bilinen Adana, ülkenin pamuk​ üretimde 5. sıraya geriledi. Uçsuz bucaksız tarım alanlarının sahibi pamuk ağaları ile film ve romanlara konu olan Adana'da "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamukta hasat başladı. Ancak yıllar önce uçsuz bucaksız pamuk alanlarıyla meşhur kentte artık pamuk sadece 182 bin dönüm alanda üretiliyor.

PAMUKTAN TROPİKAL MEYVELERE DÖNDÜ

Pamuk tarlaları ise genelde narenciye bahçesine çevrilirken, pamuk ve buğday diyarı olan Adana, artık tropik meyvelerle ekonomiye katkı sunuyor. Son yıllarda özellikle yüksek katma değeri ve ihracat talebi nedeniyle Akdeniz bölgesinde tropikal meyve yetiştiriciliğine ilgi gösteren üreticiler, bu türler için bahçeler oluşturmaya başladı. Adana, artık tropik ürünlerle de ekonomiye katkı sunuyor. İlk olarak muz ile tropik meyve üretimine başlayan çiftçiler daha sonra sırasıyla avokado, ejder meyvesi, yaban mersini ve kivi yetiştirdi.

'49 LİRA X RANDIMAN' UYGULANACAK

Aydın Söke İncir, Üzüm, Pamuk, Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TARİŞ) Başkanı Özer pamuk alım politikasını açıkladı. Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, hasat sezonunun başlamasıyla birlikte üreticilerin merakla beklediği pamuk alım politikasını açıkladı. Başkan Özer, Söke TARİŞ olarak pamuk alım politikalarını '49 lira X Randıman' olarak uygulayacaklarını bildirdi.

Pamuk üreticileri kazançsızlıktan dolayı başka üretim alanlarına kayıyor.

PRİM DESTEĞİ BEKLİYORLAR

Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, 2023-2024 sezonu kapsamındaki Pamuk Alım Kampanyası’nı kamuoyuna duyurdu. Başkan Özer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kooperatif olarak pamuk tarımında sürdürebilirlik için belirledikleri fiyatla üreticiyi memnun edeceklerine inançlarının tam olduğunu kaydederek, devletin de prim desteğinde bu sezon iyileştirmeye gitmesini umduklarını söyledi.

“EN AZ 5 LİRA OLSUN”

Üreticinin ürettiğinden hak ettiğini alması için sanayicilerin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Başkan Özer, “Devletimizden pamuk primi desteğinin de yapılacak iyileştirmeyle en az 5 lira olmasını talep ediyoruz” dedi. Kooperatife 19 Eylül itibariyle yeni mahsul pamuk ürününün ulaştırılmaya başlandığını da hatırlatan Başkan Özer, “Pamuk alım sezonumuz, pamuk tarımı için bolluğa ve berekete vesile olsun” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...