Petrol fiyatları zirveye dayandı, akaryakıt tarifesi yeniden değişiyor! Benzine zam gelecek
Orta Doğu’daki gerilim küresel petrol fiyatlarını tırmanışa geçirdi. İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışma etkisiyle yükselen petrol fiyatları aralıksız ikinci haftalık yükselişine geçti. Brent petrol fiyatı 93 doların üzerine çıktı. Akaryakıt fiyatları da petrol yükselişinden nasibini aldı. Sektör kaynakları son gelen motorin zammının ardından bu kez benzine zam geleceğini duyurdu.
Petrol jeopolitik risk seviyesinin artmasıyla birlikte yükselişe geçti. Orta Doğu çatışmalarının etkisiyle aralıksız ikinci haftalık yükselişinde olan petrol, ülkelerin enflasyon endişelerini de körüklüyor.
Dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini sağlayan Orta Doğu’da fiyatların yükselişe geçmesi hemen hemen tüm sektörlerin maliyetlerinin artması anlamına da geliyor. Yükseliş ilk olarak akaryakıt ürünlerine yansıyacak. Sektör kaynakları petrol fiyatlarının tırmanışı nedeniyle benzine zam geleceğini duyurdu.
Benzin fiyatlarına bu geceden itibaren geçerli olmak üzere zam gelmesi bekleniyor. Benzinin litre fiyatına 1 lira 50 kuruş artış yansıyacak.
BENZİNE FİYATI NE KADAR OLACAK?
Bu geceki zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 35,21 TL’ye, Ankara’da 35,86 TL’ye, İzmir’de 35,97 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 39,58 TL, Ankara’da 40,16 TL, İzmir’de 40,34 TL seviyesinde bulunuyor.
AKARYAKIT FİYATLARI YÜKSELİŞİNE DEVAM EDECEK Mİ?
Ham petroldeki risk primi giderek yükseliyor. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların İran da dahil olmak üzere diğer ülkelere yayılacağına dair endişeler güçlenirken, dünya ülkelerine petrol satan ülkelerin krizin ortasında yer almasının pek çok ülkede enflasyonu yükselteceğini buna bağlı olarak da resesyon ihtimalini kuvvetlendireceği yorumları da yapılıyor.
Saldırıların çapı, yarattığı hasar, bittiğinde de onarım sürecinin ile ilgili öngörüler petrol fiyatını yukarı doğru itebilir. Piyasalardaki tedirginliğin daha da artacağı tahminleri yapılırken, çatışmalarla birlikte oluşan fiyat seviyelerinde gerilemenin zorlaşacağı düşüncesi de kuvvetleniyor. Dünya ekonomisinde bir resesyon olasılığının hızla arttığı bir dönemde petrol fiyatlarındaki kalıcı bir artışın bu olasılığı güçlendireceği kaygısı da sık sık dile getiriliyor.
Çatışmalar petrol fiyatlarının tırmanışında hassas bir etkiye sahip olmaya bir süre daha devam edecek. Bu da akaryakıt fiyatlarında üst üste artışlara neden olabilir. İran'a sıçrayacak çatışmaların oluşması durumunda petrol fiyatının 100 dolara kadar çıkabileceği yorumları yapılıyor.
PETROL FİYATLARININ 100 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKMASI NE ANLAMA GELİR?
Çatışmaların ardından gelen ABD’nin Venezuela kararı petrol piyasaları için oldukça dikkat çekici bir karar olarak yorumlanıyor. ABD, Venezuela'nın petrol, doğalgaz ve altın sektörlerine yönelik bazı yaptırımları askıya aldı. Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinin (OFAC) bazı yaptırımları askıya almaya yönelik 4 genel lisans yayımladığı belirtildi. Açıklamada, söz konusu genel lisanslarla Venezuela'da petrol ve doğal gaz sektörünü kapsayan işlemlere 6 aylık geçici izin verileceği ve Venezuela devletine ait altın madenciliği şirketi Minerven ile işlere müsaade edileceği aktarıldı.
ABD’nin Venezuela kararının petrol üretiminin sekteye uğramasının önüne geçmek olduğu belirtilirken yakın zamanda petrol arzında yaşanabilecek azalmaların yol açabileceği etkilerin de önüne geçme girişimi olduğu görülüyor.
Petrol fiyatının 100 doların üzerine çıkması ilk olarak hanehalkı geliri ve tüketim harcamalarını vurabilir. Avrupa'daki birçok ülkenin petrol ithalatçısı olduğu düşünüldüğünde en büyük etki petrol konusunda kırılgan olan bu bölgede olabilir. Aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de de enflasyon yukarı doğru gidebilir. Petrol fiyatlarının yükselmesi küresel ekonomik büyümeye büyük oranda zarar verebilir. Petrol için daha çok para ödemek zorunda kalmak cari açığı büyütebilir. Ekonomiler Fed’in faiz artırımları karşısında daha kırılgan olmasına yol açar. Petrol fiyatlarındaki artış, enflasyonda daha uzun süreye yayılan bir artışa işaret edebilir. Merkez Bankaları petrol yükselişlerinin devam etmesi halinde daha sıkı para politikaları uygulamaya başlar.