Tgrt Haber

Petrol fiyatlarında ibre tersine döndü! Angola’nın OPEC'ten ayrılması kayıpları artırdı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı, Reuters, BBC
21 Aralık 2023 17:35 - Güncelleme : 21 Aralık 2023 17:42
Petrol fiyatlarında ibre tersine döndü! Angola’nın OPEC'ten ayrılması kayıpları artırdı

Petrol fiyatları düşüşe geçti. Petrol üreticisi Angola OPEC'ten ayrılacağına yönelik açıklamalar fiyatlarda ibreyi tersine çevirdi. Haber akışıyla birlikte Brent ham petrolü vadeli fiyatı 78.50 dolara geriledi. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin akaryakıt fiyatlarını da etkilemesi beklenirken Kızıldeniz’deki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Petrol​ fiyatları Angola’nın OPEC​'ten ayrılması haberleri ile geriledi. Petrol üreticisi Angola’nın kararı Kızıldeniz​ gelişmeleri ile yükselişe geçen petrol fiyatlarında ibresi aşağıya çevirdi.

PETROLDE ANGOLA​ DÜŞÜŞÜ

Angola Petrol Bakanı Diamantino Azevedo, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeliği Angola'nın çıkarlarına hizmet etmediği için OPEC'ten çıkma kararı aldıklarını açıkladı. 2007 yılında OPEC'e katılan Angola, günde yaklaşık 1.1 milyon varil petrol üretiyor.

Reuter’ın haberine göre Azevedo,  devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, OPEC'ten çıkma kararının OPEC üyeliğinin Angola'nın çıkarlarına hizmet etmemesinden kaynaklandığını söyledi. Azevedo açıklamasıyla yerel haber ajansı ANGOP'ta yer alan haberi doğrulamış oldu.

Petrol fiyatları bu haberin etkisiyle kayıplarını artırdı ve Brent ham petrolü vadeli fiyatı TSİ 15.50 itibarıyla 1 doların üzerinde düşüşle varil başına 78.50 dolara geriledi.

ANGOLA OPEC'İN 2024 ÜRETİM KOTASINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Angola Petrol Bakanlığı geçen ay OPEC'in 2024 üretim kotasını azaltma kararını protesto etmişti. Bloomberg'de yer alan habere göre, Angola'nın OPEC temsilcisi Estevao Pedro, 2024 hedefinden memnun olmadıklarını ve bu hedefe sadık kalmayı planlamadıklarını söylemişti.

KIZILDENİZ KRİZİ PETROL FİYATLARINDA ENDİŞEYİ ARTTIRIYOR

İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı ticari gemileri hedef almaya başlamıştı. Kızıldeniz'deki gemileri İsrail'e doğru gitmemeleri konusunda uyaran Husiler, geçtiğimiz hafta Babülmendep Boğazı’ndaki Norveç bandıralı "STRINDA" adlı ticari tankeri seyir füzesiyle vurmuş, daha önce de İsrail’e ait olduğu iddia edilen Galaxy Leader adlı gemiye el koyarken, iki ticari gemiye ise füze ve dron saldırısı düzenlemişti. Alman Hapag-Lloyd ile Danimarkalı A.P. Moller-Maersk taşımacılık şirketleri ile petrol devi BP, saldırılar nedeniyle Kızıldeniz’deki sevkiyatlarını durdurmuştu.

ABD ÖNCÜLÜĞÜNDE KOALİSYON KURULDU

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'den geçiş yapan ticari gemilere yönelik artan saldırılarına karşı ABD’nin öncülüğünde çok uluslu koalisyon kuruldu.

Söz konusu ortak koalisyonla Kızıldeniz'in güneyi ile Aden Körfezi’ni kullanan ticari gemilerin savaş gemileri eşliğinde güvenli geçişinin sağlanması hedefleniyor.

Refah Muhafızı Operasyonu adı verilen çokuluslu güvenlik girişiminde ilk olarak ABD ile birlikte İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya’nın yer aldığı açıklanmıştı. Ortak koalisyona Avrupa Birliği'nden (AB) de destek gelmişti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Deniz Kuvvetleri'nin Kızıldeniz’de güvenli deniz taşımacılığı için kurulan çok uluslu koalisyona katılacağını duyurmuştu.

YUNANİSTAN KIZILDENİZ'E FIRKATEYN GÖNDERECEK

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, çok uluslu koalisyona Yunanistan'dan destek geldi. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias yaptığı açıklamada, çok uluslu görev gücüne firkateyn göndereceklerini duyurdu. Dendias, “Fırkateyn, ticari gemilerin, denizcilerin hayatlarının ve küresel ekonominin korunmasına yönelik çok uluslu 'Refah Muhafızı Operasyonu’na katılacak" ifadelerini kullandı.

Yunan medyasına göre önümüzdeki günlerde Yunan donanma personelinden oluşan bir ekibin, “Refah Muhafızı Operasyonu” adı verilen görevin ayrıntıları hakkında bilgi almak üzere çok uluslu koalisyonun koordinasyon merkezinin yer alacağı Bahreyn'e gitmesi bekleniyor.

BU ROTA NEDEN ÖNEMLİ?

BBC Türkçe’nin haberine göre, Süveyş Kanalı'ndan Hint Okyanusu'na giden veya Hint Okyanusu'ndan buraya gelen her geminin Babülmendep Boğazı'ndan ve Kızıldeniz’den geçmesi gerekiyor.

Süveyş Kanalı, Asya ile Avrupa arasındaki en hızlı deniz yolu. Bu rota özellikle petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) taşınmasında önem taşıyor.

Deniz taşımacılık sektöründe uzman analiz şirketi Vortexa'ya göre, 2023'ün ilk yarısında Süveyş Kanalı'ndan günde yaklaşık dokuz milyon varil petrol nakledildi.

S&P Global Market Intelligence'den uzmanlar, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ithal edilen malların yaklaşık %15'inin Asya ve Körfez üzerinden deniz yoluyla gönderildiğine işaret ediyor. Rafine petrolün %21,5’i ve ham petrolün %13’ü de buna dahil. Ancak mesele sadece petrol değil. Konteyner gemileri, mağazalarda satılan her türlü tüketim ürününü bu rotadan taşıyor.

PETROL FİYATLARI ARTABİLİR

Zorunlu rota değişiminin petrol fiyatlarını artırabileceğinden de korkuluyor. Şu anda petrol fiyatındaki değişiklikler asgari düzeyde. Pazartesi günü %1 artan fiyatlar Salı günü çok az değişti ve Brent ham petrolü varil başına yaklaşık 78 dolardan işlem gördü. Bu pompalara daha yüksek fiyat olarak yansıyabilir ve enflasyona da etki edebilir. S&P Global Market Intelligence'tan Rogers, demiryoluyla taşınmanın önünde Rusya engeli olduğunu, “Körfez’den İsrail’e kamyonla taşımanın ise nakliye hacminin yalnızca %3'ünü karşılayabileceğini" değerlendiriyor.

Denizcilik gazetesi Lloyd's List'in genel yayın yönetmeni Richard Meade, tankerlerin rotalarını değiştirmeye devam edip etmeyeceklerinin önemli olduğunu belirterek, "Bu, küresel tedarik zinciri üzerinde ciddi etkileri olabilecek çok daha hassas dengeli bir piyasa" dedi.

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı, Reuters, BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...