Tgrt Haber

Petrolde OPEC fırtınası: Fiyatlar yüzde 3'ü aştı, akaryakıta yeni zamlar yolda mı?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
05 Haziran 2023 15:03 - Güncelleme : 05 Haziran 2023 20:41
Petrolde OPEC fırtınası: Fiyatlar yüzde 3'ü aştı, akaryakıta yeni zamlar yolda mı?

OPEC ülkelerinin 4 Haziran’da yaptığı toplantının yankıları hala devam ediyor. Suudi Arabistan'ın temmuzda petrol üretiminde günlük 1 milyon varil ek kesintiye gitme kararı petrol piyasalarını hareketlendirdi. Brent ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü yüzde 3,4'e kadar yükseldi. Araç sahipleri gözlerini akaryakıt fiyatlarına çevirdi.

Brent petrol​ fiyatlarındaki hareketli grafik akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ederken Suudi Arabistan​ ve Çin​ etkisi piyasalarda ibreyi yeşile çevirdi. Brent ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü yüzde 3,4'e kadar yükselerek varil başına yaklaşık 79 dolara yükseldi. Fiyatlardaki artışların yurtiçinde akaryakıta yansıması bekleniyor.

PRENS SALMAN OPEC​ TOPLANTISINDA KONUŞTU

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, dün gerçekleştirilen 35'inci OPEC ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, ek kesinti kararının duruma göre uzatılabileceğini söyledi. Salman, OPEC+ toplantısında "bu pazara istikrar getirmek için ne gerekiyorsa yapacağını" söyledi. Fiyatlardaki yükselişte, Suudi Arabistan'ın temmuzda petrol üretiminde günlük 1 milyon varil ek kesintiye gitme kararı etkili oldu.

SONDAJ KULESİ SAYISI NİSAN AYINDAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Arz tarafında endişelere neden olan bir başka gelişme ABD'deki petrol sondajının azalması oldu. Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un cuma günü yayımladığı haftalık verilere göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 27 Mayıs -2 Haziran haftasında önceki haftaya göre 15 azalarak 555'e geriledi.

DOLAR ENDEKSİ YÜKSELDİ

Fed faiz kararlarına yönelik belirsizlik ve artırımların devam edeceğine yönelik beklentiler dolar endeksini yeniden yukarı yönlü ittirdi. Geçtiğimiz hafta 103 olan endeks değeri 104 seviyesine çıktı. Öte yandan, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek hafta yapılacak toplantıda faiz artırmayacağı ihtimali talep tarafında olumlu beklenti yaratarak fiyatları desteklemeyi sürdürüyor.

86 DOLAR TAHMİNİ

Trading Economics küresel makro modellerine ve analistlerin beklentilerine göre, Brent ham petrolünün bu çeyreğin sonunda 78,59 USD/BBL seviyesinden işlem görmesini bekleniyor. 12 ay içinde 86.08'de işlem göreceğini tahmin ediyor.

Petrolde OPEC fırtınası: Fiyatlar yüzde 3'ü aştı, akaryakıta yeni zamlar yolda mı?

AKARYAKITA ZAM GELİR Mİ?

Hem dolar kurunda hem de petrol fiyatlarında yaşanan artışlar akaryakıt fiyatlarını etkileyecek gibi görünüyor. Dolar/ TL kuru yeni haftaya 21 liranın üzerinde başladı.  Son olarak benzine 66 kuruşluk zam geldi. 

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 21,19 TL

Motorin fiyatı: 19,34 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 21,24 TL

Motorin fiyatı: 19,39 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 21,60 TL

Motorin fiyatı: 19,75 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 21,59 TL

Motorin fiyatı: 19,83 TL

Akaryakıt fiyat

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...