Tgrt Haber

Petrole Çin vurgunu: Kayıplar yüzde 7’yi aştı, akaryakıt indirimleri yolda mı?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
31 May 2023 15:40 - Güncelleme : 31 May 2023 16:18
Petrole Çin vurgunu: Kayıplar yüzde 7’yi aştı, akaryakıt indirimleri yolda mı?

Petrol piyasası tüm umudunu Çin’den gelecek verilere bağladı. Çin ekonomisindeki beklenenden zayıf göstergeler sonrası petrol çakıldı. Peki, yurt içinde akaryakıta indirim gelecek mi?

Brent petrol​, geçtiğimiz haftalarda 77 dolar seviyelerine kadar yükselirken Çin’den gelen haber piyasaları alt üst etti. Brent petrol 71 dolara kadar geriledi. Çarşamba günü kayıplar derinleşirken gözler yurt içindeki akaryakıt fiyatlarına çevrildi.

ÇİN​ VERİLERİ BEKLENENDEN DAHA HIZLI ZAYIFLIYOR

Petrol fiyatları​ Petrol fiyatları, Çin'den gelen imalat verilerinin hayal kırıklığı yaratması ve ABD dolarının güçlenmesinin ardından salı günü yüzde 4 düştü. Yeni verilere göre kayıplar yüzde 7 düzeyine kadar çıktı. Petrol fiyatlarının düşüşündeki temel katalizör ise Çin'in imalat faaliyetlerinin düşmesi oldu.

Commonwealth Bank of Australia Emtia Araştırma Müdürü Vivek Dhar, "Çin'in sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımları geçen ay beklenenden daha yavaş büyürken, piyasalar Çin'in emtia talebinin beklenenden daha hızlı zayıfladığından endişe ediyor." dedi.

RUSYA VE SUUDİ ARABİSTAN HAMLELERİ ETKİLİ OLDU

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman ise geçtiğimiz hafta OPEC+ grubunun üretim kesintisine gidebileceğine dair olası bir sinyal olarak petrol fiyatlarının düşeceğine dair bahse giren açığa satışçıları "dikkatli olmaları" konusunda uyarmıştı. Ancak aralarında Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın da bulunduğu Rus petrol yetkilileri ve kaynaklarından gelen yorumlar, dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisinin üretimini sabit tutma eğiliminde olduğunu gösterdi.

AKARYAKIT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Öte yandan petroldeki sert düşüş akıllara “Yurt içinde petrol fiyatları düşer mi?” sorularını getirdi. Son olarak benzine 66 kuruşluk zam geldi. Brent petroldeki fiyat hareketleri genellikle yurt içinde pompa fiyatlarına etki ediyor. Brentteki gerilemenin pompaya yansıma bekleniyor. Ancak dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkileyecek gibi görünüyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...