Tgrt Haber

Powell'in sözü yetti, altın tüm zamanların rekorunu kırdı: Ünlü banka yeni seviyeyi açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Aralık 2023 10:55 - Güncelleme : 02 Aralık 2023 11:12
Powell'in sözü yetti, altın tüm zamanların rekorunu kırdı: Ünlü banka yeni seviyeyi açıkladı

Altın, Fed Başkanı Powell’in faize yönelik açıklamalarının ardından tüm zamanların rekorunu kırdı. Powell’in konuşmasında gelecek yıl faiz artışlarına son verilebileceğine yönelik ifadeler altının hem ons hem de gram tarafında değer artışlarını destekledi. Çok uluslu ANZ Bank analistleri altının gelecek yıl 2 bin doların üzerinde işlem görmesini bekliyor.

Altının ons fiyatı cuma günü Powell’in sözlü yönlendirmeleriyle 2.075 dolar kadar çıktı. Bazı analistler Powell’ün açıklamalarını para politikasının gevşetilmesi şeklinde yorumlamak için erken olduğunu bildirdi. Küresel piyasalar açıklamaları yüksek faiz politikalarında sona gelindiği şeklinde değerlendirdi. Ons altınla beraber gram altın​ da tüm zamanların en yüksek seviyelerini test etti. 

FAİZ OLDUKÇA KISITLAYICI BİR BÖLGEDE

Powell​, Atlanta’daki Spelman College’da yaptığı konuşmada, yetersiz ve aşırı sıkılaşma riskleri daha dengeli hale gelirken Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) dikkatli bir şekilde ilerlediğini yineledi.

Powell, attıkları güçlü adımların politika faizini oldukça kısıtlayıcı bir bölgeye taşıdığını belirtti. Powell "Yeterince kısıtlayıcı bir duruşa ulaştığımız sonucuna güvenle varmak veya politikanın ne zaman gevşeyebileceğine dair yorum yapmak için erken olacaktır. Gerekmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırmaya hazırız." İfadelerini kullandı.

KONUŞMAK İÇİN ERKEN

Analistler, piyasaların Powell'ın faiz oranlarının oldukça kısıtlayıcı bir bölgede olduğuna ilişkin yorumlarına odaklandığını, para politikasının gevşetilmesi konusunda konuşmak için erken olduğu yönündeki uyarısının göz ardı edildiğini belirtti.

Powell'in sözü yetti, altın tüm zamanların rekorunu kırdı: Ünlü banka yeni seviyeyi açıkladı

Ons altın, Powell’in açıklamaları ve ABD ekonomisinden gelen zayıf verilerle Cuma günü yüzde 1,5 artışla ons başına 2.070 doların üzerine çıktı. Böylelikle sarı metal üçüncü haftalık yükselişini kaydetti.  Powell konuşmalarında, çekirdek verilerin yüksek kalması ve işgücü piyasasının dirençli olması nedeniyle faiz indirimlerini düşünmek için henüz erken olduğunu anlattı. Öte yandan faiz oranlarının çok fazla ya da çok az artırılması risklerinin daha dengeli hale geldiğini söyledi.

HAFTANIN SON İŞLEM GÜNÜNÜNDE REKOR SEVİYE

Gram altın​, 1.923,55 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Haftanın son işlem gününde 1.900 TL seviyelerinden başlayan gram, hızlı bir yükseliş kaydetti.

ANZ BANK ALTIN TAHMİNİNİ DUYURDU

Öte yandan Yeni Zelanda Merkezli çok uluslu finans kuruluşu ANZ Bank, altın için tahminlerini yayımladı. Banka ekonomistleri altın için şunları kaydetti:  Altın, hem jeopolitik krizden hem de ABD dolarında son satışlardan faydalanıyor. Bu yıl cansız olan yatırım talebi canlanacak.

Beklenenden zayıf gelen veriler Fed’in erken faiz indirimine gideceği ihtimalini güçlendirdi. Yılın ilerleyen dönemlerindeki faiz indirimleri altın talebini destekleyecek. Güçlü merkez bankası alımları stratejik yatırım talebinin katılmasıyla 2 bin doların üzerine çıkmasını bekliyoruz.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Talat Aydemir 2 Aralık 2023 13:57

Adamlar dünyada yaptıkları savaşların maliyetini yine dünyaya ödetiyorlar. Onlardan biri çıkıyor bir söz söylüyor altın döviz tavan yapıyor. Biz tüm zamanların en yüksek döviz hacmine ulaştık diyoruz elde tutulur meta var tık yok. Zavallı ülkem sen ne hallere düştün 100 yılda.

Sonraki Haber Yükleniyor...