Tgrt Haber

Seçim arifesinde yatırımcı temkinli! Uzman isim borsanın kilit noktalarını anlattı: Nakit dengesine dikkat

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
11 Nisan 2023 15:03 - Güncelleme : 11 Nisan 2023 16:39
Seçim arifesinde yatırımcı temkinli! Uzman isim borsanın kilit noktalarını anlattı: Nakit dengesine dikkat

Borsa, altın ve dövize alternatif olarak yatırımcının radarına girdi. Son iki yılda şirketlerin de halka arzlara olan talebinin artmasıyla Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 2023’ün ilk günlerinde tüm zamanların rekorunu kırdı. Kahramanmaraş depremleri sonrası sert değer kayıpları yaşayan borsa yaklaşan seçimlerle beraber düşüşlerini 3 Nisan’da üçüncü haftaya taşıdı. Yatırımcı ise borsanın hangi yönde hareket edeceğini merak ediyor. 1A Capital Strateji Direktörü Mustafa Keskintürk yatırımcılar için borsanın kilit noktalarını anlattı.

Sevdenur Demir/Özel Haber

Alternatif yatırım​ arayışlarıyla borsa​, altın​ ve dövizden sonra küçük yatırımcının ilgi odağı oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 4 Mart 2023 itibarıyla borsadaki yatırımcı sayısı 4 milyon 75 bin 641'e çıktı. Pek çok büyüklükteki şirketin 2022 yılı boyunca halka arz yolunu seçmesi de borsaya olan ilginin artmasını destekledi. Halka arzlara katılım sayısı rekor seviyelere yükseldi.

KRİTİK SEVİYELERİ TEST ETTİ

Yeni yıla iyi bir başlangıç yapan Bıst 100​ deprem felaketiyle yaşanan kayıplar sonrası 3 kez devre kesicilerin çalışmasıyla 2 gün kapalı kaldı. Mart ayına girilmesi ile gerileme kaydeden borsa kritik seviyelerin altını test ederek hareketli bir grafik çizdi. 

“MARTIN BAŞINDAN BU YANA DÜŞÜŞ TREDİNİN İÇİNDEYİZ”

BIST 100 endeksine yönelik önemli değerlendirmeler yapan 1A Capital Strateji Direktörü Mustafa Keskintürk, “Bıst 100 endeksinde 5500 seviyesi yani bir 9 Mart’tan beri düşüşün içindeyiz. Bir düşüş kanalının içinde devam ediyoruz. Bu hafta itibari ile 4670 seviyeleri görüldü. Bundan güçlü bir tepki geldi. Pazartesi öğleden sonra Yapı Kredi Yatırımın VİOP tarafında vadeli kontrat tarafında hem kendi kısa pozisyonlarını kapaması aynı zamanda da uzun pozisyona geçmesi sonrası 7 bin kontratlık alım aktivitesi oldu, bu da piyasayı canlandırdı” açıklamasını yaptı.

Mustafa Keskintürk şunları kaydetti:

KRİTİK SEVİYEYİ AÇIKLADI

“Kısa vadede bakınca haftalık kapanışlar bizim için önemli geçen haftalarda 4900 altında bir kapanış gerçekleşti. Haftalık bazda deprem öncesi biz 4900’ün altında haftalık bazda hiç kapanış gerçekleştirmemiştik. 4930 seviyesi önemi bir seviye. Çünkü yukarıda 5500’lerden başlayan bahsettiğimiz trend kanalının üst sınırı var. Biz bu üst sınırı geçince buradan tepki alımları biraz daha devam edebilir. En azından 5150 seviyelerindeki yedi günlük ortalama ile bu tepki devam eder. Aynı zamanda haftalık kapanışın 5000 seviyelerine geçtiğimiz için piyasada bir rahatlama olur. 4930 seviyesinin altında kaldıkça 4500’ü seviyelerin test etme olasılığımızda kuvvetle muhtemel olur. O yüzden izleyeceğimiz önemli seviye 4930 4950 bandında olmalı. Bunun altındaki seviyeler güçsüz satışa yönelik haftanın devamını getirecek."

NAKİT DENGESİ AYARLANMALI

"Teknik seviyelerden bahsetmek yerine daha stratejik düşünmek daha doğru olur. Burada yatırımcı bir kere hisse seçerken dikkatli olacak. BIST 30 endeksi BIST 50 endeksine girmeye biraz daha teveccüh gösterilmesi lazım. Bu dönemde BIST Bank endeksinden sanayiden otomotivden hava yolu şirketlerinden inşaat şirketlerinden biraz daha geniş bir portföy oluşturmak önemli. En önemli ve kilit nokta ise yatırımcıların kredili pozisyonlardan kesinlikle uzak durması ve nakit dengesini ayarlaması. Yüzde 25 yüzde 30 nakitte durursa düştüğü yerlerde piyasa güzel alım fırsatları verir. 2022’nin zirve seviyelerinden yüzde 50 yüzde 60 düzeltme seviyelerinden olan çok kuvvetli bilançoları sağlam şirketler var. Yatırım vadesi 2 sene olmak kaydıyla düşüşler alım fırsatına çevrilirse inanıyorum ki bu pozisyonlar yatırımcıları üzmeyecek."

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...