Tgrt Haber

Seçimden sonra Türk Lirası'nda bir ilk!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
06 Şubat 2024 15:23 - Güncelleme : 06 Şubat 2024 15:55
Seçimden sonra Türk Lirası'nda bir ilk!

Türkiye Cumhuriyet Merkez verilerine göre TL'nin reel değeri mayıs ayından beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kuru verilerini paylaştı.

SEÇİMLER SONRASI EN YÜKSEK SEVİYE

TCMB verilerine göre, TÜFE​ bazlı reel efektif döviz kuru 56,95 olarak ifade edildi.  Bu rakam Aralık 2023'te 55,29 oldu. Böylelikle TL seçimlerin ardından en yüksek seviyeye ulaştı. Önceki dönemde 85,93 olan ÜFE​ bazlı döviz kuru endeksi bu dönemde 0,6 puan artışla 86,53'e yükseldi.

Seçimden sonra Türk Lirası'nda bir ilk! - 1. Resim

NOMİNAL EFEKTİF DÖVİZ KURU NASIL HESAPLANIYOR?

Nominal efektif döviz kuru Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre belirleniyor.  Bu sepette yer alan , ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirası'nın ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. 

Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor. REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...