Tgrt Haber

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı sonrası altında ve dolar hareketli dakikalar, işte son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
20 Temmuz 2023 13:55 - Güncelleme : 20 Temmuz 2023 14:28
Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı sonrası altında ve dolar hareketli dakikalar, işte son durum

Son dakika! Merkez Bankası altın ve dolar fiyatlanmalarını yakından ilgilendiren faiz kararını açıkladı. İki yıldır faiz indirimleri uygulayan banka, yeni ekonomi yönetiminin desteklediği rasyonel politikalara uygun olarak faiz artışına gitti. Kararın açıklanmasını ardından döviz kurları ve altındaki hareketlilik yatırımcının gündemine oturdu. Merkez Bankası faizleri yüzde 15'ten yüzde 17,5'a çıkardı.

Son dakika haberi: Merkez Bankası​ 2021 Aralık’ta başladığı faiz​ indirim politikasına haziran ayı itibariyle son verdi. Dünya piyasalarıyla uyumlu rasyonel politikalara geçişin en önemli aşaması olarak faiz artışlarına gitme kararı aldı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK)​, temmuz toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50'ye çıkardı.

Haziran ayı Para Politikası Kurulu toplantısından çıkan karar piyasa beklentilerinin altında kalınca dolar ve altında sert artışlar gözlenmişti. Faiz kararı öncesi yeni rekor seviyeleri test eden altın, dolar ve borsada yukarı yönlü hareketler devam ediyor. 

GRAM 1.700 TL'NİN ÜZERİNDE

Gram altın hafta başından bu yana başladığ rekor serisine devam ediyor. Perşembe gününe 1.700 TL'nin üzerinde başlayan altın dolar kuru ve ons altında aldığı destekle yatırımcının yüzünü güldürdü. Dolar endeksinin 100 seviyesine gelmesiyle yönünü yukarı çeviren ons altın, Rusya'nın  sivil gemilere saldırabileceği konusunda uyarmasının ardından Karadeniz’de artan gerilimlerle 1.981 dolara çıktı.

Küresel piyasalarda ons tarafındaki hareketlilik yurt içine de yansıdı. Ons altın,  ABD enflasyonundaki düşüşün Federal Rezerv'in mevcut para politikası sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığına dair umutları artırmasıyla iki ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. 

DOLARDA SON DURUM

Haziran ayı faiz kararının piyasa beklentilerini karşılamaması 23 lira bandına oturan doların 26 lira seviyelerine yükselmesine neden oldu. Dolar/TL kuru temmuz ayı faiz kararının hemen öncesinde 27 lirayı test etti. Dünya piyasalarında ABD enflasyon​ verileri ve sıkı para politikalarını sonuna gelindi,ğine dair beklentiler doların bir yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Dolar ekranlarda 26,92 lira olurken Kapalıçarşı piyasasında alış 27,20, satış 27,30 kuruş olarak gerçekleşiyor.

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı sonrası altında ve dolar hareketli dakikalar, işte son durum

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ DEVAM EDİYOR

Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltildi. Faiz kararının ardında Merkez Bankası basın duyurusunda şu ifadelere yer verildi: 

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

ENFLASYONDA İYİLEŞME GÖRÜLENE KADAR ARTIRIM DEVAM EDECEK

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır. Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. 

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...