Tgrt Haber

Son dakika: TCMB’den ekim ayı enflasyon değerlendirmesi: Gıdada fiyat artışları gücünü korudu

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
06 Kasım 2023 10:24 - Güncelleme : 06 Kasım 2023 10:57
Son dakika: TCMB’den ekim ayı enflasyon değerlendirmesi: Gıdada fiyat artışları gücünü korudu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. TCMB Ekim ayında bedelsiz kullanımından kaynaklı aylık enflasyonda doğalgaz etkisinin görüldüğünü kaydetti. Ayrıca gıda fiyatlarındaki artışa da dikkat çekilen değerlendirmede kiraların olumsuz etkisinin sürdüğü kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ (TCMB) Ekim ayında yavaşlayarak yıllık düzeyde yüzde 61,4'e gerileyen enflasyonla ilgili değerlendirmelerini yayımladı.

TCMB'nin değerlendirmesinde taze meyve-sebze hariç gıdada fiyat artışlarının gücünü koruduğu belirtildi.

Yıllık enflasyonun, gıda​ ve temel mal gruplarında gerilediğini, hizmet ve enerjide artış kaydettiğini belirten TCMB enerji​ grubunda, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın, diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış kaydedildiğini ifade etti.

Doğalgazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) bir miktar üzerine çıkmasıyla, bu kanaldan aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etki geldiğini vurgulayan TCMB Kasım ve Aralık aylarında tüketimdeki artışa bağlı olarak, doğalgaz kaleminden gelen etkinin yükseleceğini öngördü.

Temel mal grubuna ilişkin olarak, otomobil fiyatlarının cari yılda aylık bazda ilk kez gerilediği, dayanıklı malda aylık enflasyonunun son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiği ifade edildi.

KİRA ALT GRUBU OLUMSUZ ETKİSİNİ SÜRDÜRDÜ

TCMB yeni sezona geçişle birlikte giyim ve ayakkabı alt grubunda gerçekleşen dönemsel fiyat artışının temel mal grubu aylık enflasyonunu yükseltici etkide bulunduğunu hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü seyretmeye devam ederken yüksek atalet sergileyen kira alt grubunun hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeyi sürdürdüğünü belirtti.

Ekim ayında üretici fiyatlarındaki artışın önemli ölçüde yavaşladığını ve yıllık üretici enflasyonunun belirgin oranda gerilediğini söyleyen TCMB mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon​ göstergelerinde aylık artış oranlarındaki yavaşlamanın devam ettiğini, göstergelerin yıllık enflasyonlarının ise bir miktar yükseldiğini söyledi.

KASIM VE ARALIKTA DOĞALGAZ ETKİSİ GÖRÜLECEK

Değerlendirmede kasım ve aralık aylarında tüketimdeki artışa bağlı olarak, doğalgaz kaleminden gelen etkinin yükseleceği öngörülüyor. 

Ekim ayına yönelik değerlendirmede, doğalgazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının bir miktar üzerine çıkmasıyla, bu kanaldan ekimde aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etki geldi.

AKARYAKIT DÜŞTÜ AMA ENERJİNİN GÖRÜNÜM ETKİSİNDE ARTIŞ VAR

TCMB değerlendirmesinde enerji grubunda akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün görüldüğünü ancak, diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle ekimde artış kaydedildi.

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...