Tgrt Haber

Suudi Arabistan’dan arz kesintisi sinyali geldi! Petrol fiyatlarında yön tersine dönebilir

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: BloombergHT
05 Aralık 2023 10:25 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 10:31
Suudi Arabistan’dan arz kesintisi sinyali geldi! Petrol fiyatlarında yön tersine dönebilir

OPEC+ grubunun arz kesintileri devam ederken, 2024 petrol fiyatları ile ilgili endişeli bekleyiş sürüyor. Üretim kesintilerinin devam etmesi ve sıkı petrol arzı nedeniyle ekonomilerde Suudi Arabistan'ın gönüllü olarak uyguladığı günlük 1 milyon varillik üretim kesintisinin akıbetinin petrol fiyatlarının gidişatına yön vermesi bekleniyor.

OPEC+​ grubunun en büyük üreticisi Suudi Arabistan’dan arz kesintilerine ilişkin kritik açıklama geldi. Petrol arz kesintilerinin uzun bir süre daha devam edebileceğine yönelik açıklama gelecek yıl fiyatların daha da yükseleceğine yönelik endişeleri körüklüyor.

SUUDİ PRENS’TEN KRİTİK ARZ KESİNTİSİ AÇIKLAMASI

Suudi Arabistan​ Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman petrol arz kesintilerinin gelecek yılın ilk çeyreğinin ötesine “kesinlikle” taşınabileceğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta OPEC+ yaklaşık yarısı Suudi Arabistan’a ait olmak üzere günde 2 milyondan fazla varillik arz kesintisi açıklanmıştı.

Bloomberg’e konuşan Prens bin Salman’a göre bu kesinti sadece piyasa koşullarının değerlendirilmesi sonucu ve kademeli bir şekilde sonlanacak.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre OPEC+’taki partnerleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edecek. Liderlerin petrol piyasasını görüşmesi bekleniyor.

Böylece Ukrayna işgali sonrası uluslararası arenada yalnız bırakılan Putin nadir dış ziyaretlerinden birini gerçekleştirecek.

OLASI SENARYOLAR VE 2024 PETROL FİYATLARINA ETKİSİ

Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy'e göre, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisini sonlandırması durumunda, gelecek yılın ilk çeyreğinde arz tarafında artış gözlenecek ve piyasalar dengelenecek. Yılın ikinci çeyreğinde ise piyasalar günlük 600 bin varili aşan arz fazlası ile karşı karşıya kalacak. Bu yılki günlük ortalama 1,2 milyon varillik arz açığı göz önüne alındığında, petrol piyasasının gelecek yıl nispeten dengede olacağı tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan'ın üretim politikasına ilişkin olası kararları ve bunların petrol fiyatlarına etkilerine ilişkin beş farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını belirten Leon, şu ifadeleri kullandı:

"Suudi Arabistan'ın gönüllü üretim kesintisine 2024'te devam etmeyeceğini varsaydığımız senaryoda, piyasadaki düşüş eğiliminin devam edeceği ve petrol fiyatlarının gelecek yıl varil başına ortalama 80 doların biraz üzerinde olacağı öngörülüyor. Kesintilerin Nisan 2024'e kadar uzatıldığı ve daha sonra Ağustos 2024'e kadar kademeli olarak azaltıldığı tam tersi bir senaryoda ise petrol fiyatlarının gelecek yıl varil başına ortalama 96 dolar olacağı hesaplanıyor."

Leon, "Gelecek yıl ortalama petrol fiyatlarının, üretim kesintisinin çok hızlı bir şekilde azaltılarak Nisan 2024'e kadar tamamen sonlandırıldığı senaryoya göre 84 dolar, Haziran 2024'e kadar kademeli olarak azaltıldığı senaryoya göre 87 dolar, Ocak ve Şubat 2024'e kadar uzatıldıktan sonra Temmuz 2024'e kadar kademeli olarak azaltıldığı senaryoya göre ise 92 dolar olması bekleniyor." diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu'nun son tahminine göre, Suudi Arabistan için tercih edilir petrol fiyatının varil başına 86 dolar olduğuna dikkati çeken Leon, ülkenin bu fiyat seviyesine ulaşmak için en azından Haziran 2024'e kadar pazar payından feragat etmeyi göze alacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: BloombergHT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...