Son dakika haberi| TÜİK, mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon martta aylık bazda yüzde 2,46 ile beklentilerin altında yükseldi. Yıllık enflasyon ise yüzde 38,10'a geriledi.
Son dakika haberi| Mart ayına yönelik enflasyon verileri belli oldu! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,46, yıllık bazda ise yüzde 38,10 olarak gerçekleşti.
2025 yılının başından itibaren enflasyonun seyrini değerlendiren TÜİK verilerine göre, Mart itibarıyla yılbaşından bu yana fiyat artışı yüzde 10,06 oldu. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 51,26 olarak kaydedildi.
Enflasyonun en fazla etkilediği harcama gruplarına bakıldığında, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 37,12, ulaştırma yüzde 21,59, konut ise yüzde 68,63 oranında yıllık bazda arttı.
Bu grupların yıllık enflasyona etkisi ise şöyle sıralandı:
Gıda ve alkolsüz içecekler: Yüzde 9,51
Ulaştırma: Yüzde 3,65
Konut: Yüzde 9,47
Mart ayında enflasyona en çok katkıyı gıda grubu yaparken, konut harcamalarındaki artış dikkat çekti.
Aylık bazda en çok fiyat artışı görülen gruplar arasında gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 4,94 artışla ilk sırada yer aldı.
Ana harcama gruplarında Mart ayındaki aylık değişimler şöyle gerçekleşti:
Gıda ve alkolsüz içecekler: Yüzde 4,94
Ulaştırma: Yüzde 0,25
Konut: Yüzde 2,10
TÜİK verilerine göre, 143 ana harcama grubundan 113'ünde fiyat artışı yaşandı, 25 grupta ise düşüş kaydedildi.
İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler, tütün ve altın hariç tutularak hesaplanan Özel Kapsamlı TÜFE (B) göstergesi Mart ayında yıllık bazda yüzde 36,99, aylık bazda ise yüzde 1,30 arttı.
Mart ayı verileri, Türkiye’de enflasyonun gıda ve konut fiyatlarındaki artıştan büyük ölçüde etkilendiğini gösterdi. Enflasyonla mücadelede atılacak adımlar ve Merkez Bankası’nın para politikası kararları, önümüzdeki aylarda enflasyonun seyrini belirleyen önemli faktörler olacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamasında, enflasyonu düşürmenin ekonomi programının temel önceliği olduğunu vurguladı. Haziran 2024'ten bu yana enflasyonda 37,4 puanlık düşüş yaşandığını belirten Yılmaz, Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 38,1’e gerilediğini ifade etti. Gıda fiyatlarındaki artışın Ramazan ayının etkisiyle gerçekleştiğini belirtti.
Hizmet enflasyonundaki düşüşün sürdüğünü ve üretici enflasyonunun yüzde 23,5 seviyesine gerilediğini söyleyen Yılmaz, maliyet baskılarının hafiflediğini dile getirdi. Para ve maliye politikalarının etkin şekilde koordine edildiğini belirterek, kısa vadeli etkilerin yönetilebildiğini ve uzun vadeli hedefin tek haneli enflasyon oranına ulaşmak olduğunu vurguladı.
Mehmet Şimşek sosyal medyada yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Son 10 aydır gerileyen yıllık enflasyon martta yüzde 38,1 gerçekleşti.
Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmanın enflasyona etkisinin, sıkılaşan finansal koşullarla sınırlı kalmasını bekliyoruz.
Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda tüm politika araçlarımızı güçlü bir koordinasyonla kullanmaya devam edeceğiz.