Tgrt Haber

Türkiye ekonomisi için iki kritik tarih belli oldu! Fitch'ten dolarizasyon vurgusu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
19 Aralık 2023 09:11 - Güncelleme : 19 Aralık 2023 09:25
Türkiye ekonomisi için iki kritik tarih belli oldu! Fitch'ten dolarizasyon  vurgusu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye’nin kredi notu için iki kritik tarih açıkladı. Kuruluşun yayımladığı notta dolarizasyonun azalması nedeniyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bildirildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings​, 2024 yılına ilişkin "Ülkelerin Derecelendirme İnceleme Takvimi"ni yayımladı.Fitch Ratings, Türkiye​'nin kredi notu​ için iki kritik tarih belirledi.

İKİ KRİTİK TARİH

Kuruluş tarafından yayımlanan takvime göre Türkiye için ilk tarih 8 Mart 2024, ikinci tarih ise 6 Eylül 2024 olarak açıklandı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladıkları tarihlerde bir rapor açıklama zorunluluğu bulunmuyor. 

Ancak Fitch, söz konusu tarihlerde genel olarak rapor yayımlıyor. Buna karşılık küresel piyasalara yön veren diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P Global ile Moody's söz konusu tarihlerde ülkelerin kredi notlarını pas geçebiliyor.

SON OLARAK "B" OLARAK TEYİT ETTİ

Fitch, son olarak eylül ayının başında, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etti. Not görünümünü ise 2 yıl sonra negatiften durağana çıkardı.

GÜVEN VURGUSU

Kurum tarafından yapılan açıklamada Fitch'in olası not yükselmesini sağlayacak gelişmelere de değinildi. Mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yaratabileceği ifade edildi.

Türkiye ekonomisi için iki kritik tarih belli oldu! Fitch'ten dolarizasyon  vurgusu

DOLARİSZASYONUN AZALMASI ETKİLİ OLACAK

Açıklamada, cari işlemler açığının sürekli daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervler düzeyinde ve bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması nedeniyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bildirilmişti.

MOODY’S TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU PAS GEÇTİ

Öte yandan Türkiye’de tüm piyasalar tarafında merakla beklenen Moody's, Türkiye kararı açıklanmadı. Kuruluş konuya dair herhangi bir değerlendirme yapmadığını duyurdu. Moody's'ten yapılan açıklamada, takvimde hakkında değerlendirmede bulunulması için 15 Aralık tarihi verilen Türkiye için güncelleme yapılmadığı bildirildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...