Tgrt Haber

Türkiye'nin risk primi düştü, borsa rekor tazeledi!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
13 Temmuz 2023 10:35 - Güncelleme : 13 Temmuz 2023 12:14
Türkiye'nin risk primi düştü, borsa rekor tazeledi!

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesi Borsa İstanbul’da olumlu hava estirdi. ABD enflasyon verilerinin düşük gelmesi küresel piyasalarda pozitif seyrin hakim olmasını sağladı.

Küresel piyasalar ABD enflasyon​ verilerindeki olumlu görünümle güne pozitif seyirle başladı. Borsa İstanbul​ ise kısa süre önce yakaladığı ralliyi bu haftada sürdürdü. Uzmanlar borsada yıl sonuna kadar 7 bin puan ve üzeri seviyelerin takip edilebileceğini ifade ediyor.

BANKACILIK ENDEKSİ ARTIŞ KAYDETTİ

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi​, güne yüzde 0,20 yükselişle 6.354,92 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 12,87 puan artışla ve yüzde 0,20 değer kazanarak 6.354,92 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,66 ve holding endeksi yüzde 0,21 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,92 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, tek kaybettiren yüzde 0,12 ile elektrik oldu.

Dün dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,33 değer kaybıyla 6.342,05 puandan tamamladı. Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesinin ABD Merkez Bankası​'nın (Fed) politika alanını genişletmesiyle pozitif bir seyir izlendiğini ifade etti.
Söz konusu veriyle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed​'in, bu ay politika faizini 25 baz puan artırmasının ardından "şahin" adımlarına son verebileceği öngörüleri güçlendi.

CDS İKİ AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen görüşmede önemli kararlar alınırken, Türkiye, İsveç ve NATO'nun üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini TBMM'ye sevk edeceği, İsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekle   
Analistler, söz konusu anlaşmanın birçok ülke tarafından olumlu karşılandığını, Türk varlıklarını da olumlu etkilediğini bildirildi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 466 baz puana düşerek 14 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. 

Türkiye'nin risk primi düştü, borsa rekor tazeledi!

ALTIN İTHALATINDA SERT ARTIŞ

Borsa İstanbul verilerine göre altın ithalatı, haziran ayında hem önceki aya hem de geçen yılın aynı ayına göre sert bir artış kaydetti. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, haziran ayında altın ithalatı 19 bin 299 kg oldu. Böylelikle bir önceki aya göre yüzde 43,7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 54,1 artış yaşandı.
Yılın ilk 6 ayında toplam altın ithalatı ise 183 bin 62 kg seviyesinde gerçekleşti.  Haziran ayında gümüş ithalatı ise 85 bin 73 kg seviyesine çıktı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...