Tgrt Haber

Altın raporu yayımlandı, yeni rekor yolda! 2023'te gümüş ve platine dikkat

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Mart 2023 12:47 - Güncelleme : 02 Mart 2023 12:59
Altın raporu yayımlandı, yeni rekor yolda! 2023'te gümüş ve platine dikkat

Fed faizleri altında ezilerek dip seviyeleri gören altın fiyatları Çin ekonomisindeki iyileşmelerle beraber dün toparlama eğilimi gösterdi. Geçtiğimiz yıl merkez bankalarının sert para politikalarına bağlı olarak bekleneni veremeyen altın yeni yıla rekorla başladı. Troy Kıymetli Maden Ticaret AŞ'nin yayımladığı raporda ons altının 2 bin doları aşarak yeniden rekor kıracağı ifade ediliyor. 2023 gümüş, platin ve paladyum gibi metallerde de pozitif bir yıl olacak gibi görünüyor.

Altın fiyatları​ şubat ayında son zamanların en kötü performansını göstererek yaklaşık 130 dolarlık bir kayıp yaşadı. ABD’nin enflasyon​ hedefleri doğrultusunda faiz artışlarına devam edeceği beklentisi değerli madenlere olan güveni azaltırken hem ons hem de gram altın​ geriledi. Çin​ yeniden açılması ve Pekin’de fabrikalarda üretim başlaması piyasalarda altın gibi metallere destek sağladı. Gram altın dün değer kazancı yaşadı.  Altının gram fiyatı, dün günü yüzde 0,59 artışla tamamlamasının ardından güne düşüşle başlayarak 1.112 lira seviyesinden fiyatladı. Troy Kıymetli Maden Ticaret AŞ, “Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri” raporuna göre altını gelecek aylarda rekor bekliyor.

2023’DE FAİZ ARTIRIM HIZLARI YAVAŞLAYACAK

Raporda yer alan bilgilere göre, geçen yıl Fed ve gelişmiş ülke merkez bankalarının sert faiz artırımlarının altın fiyatlanmaları üzerinde baskıya neden olarak güvenli liman alımlarının düşmesine kapı araladı. 2023 yılında faiz artırımlarının hızının yavaşlayacağı, enflasyonun daha da kontrol altına alınacağı bir yıl olacağı beklentisi raporda dikkat çeken detaylardan biri oldu. Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri raporunda şunlar kaydedildi: “Faiz artırım hızında yavaşlama olmasının yanı sıra 2023 küresel risk algısının da azaldığı bir yıl olacak. Ayrıca pandeminin etkilerinin tamamen ortadan kalktığı özellikle Çin’in de diğer ülkelerle uyumlu olarak kısıtlamaları kaldırdığı bir yıl olacak” 

DOLARDAKİ ZAYIFLIK ALTINI GÜÇLENDİRECEK

Raporda, 2023 yılında altını güçlendirecek ana unsurun doların alım gücündeki zayıflık olduğu ifade edildi. Doların alım gücünün zayıflığının yanı sıra Fed’in izlediği şahin politikaları gevşetmesi, faiz artırımının hız kesmesi ve küresel risk iştahının durumunda altın fiyatlarının daha da ivmeleneceğine dikkat çekilen raporda, altının bu yıl ons bazında yeniden 2000 doları aşarak, yeni bir rekor seviye kaydetmesinin beklendiği vurgulandı.

GÜMÜŞ 35 ONS SEVİYESİNE KADAR ÇIKACAK

Gümüşe olan fiziki talebin arttığına dikkat çekilen raporda artan taleple stokların azalmasının bağlı olarak 2023 yılında gümüş fiyatlarının artacağı belirtildi. Raporda, “Elektrikli araçlardan, 5G teknolojisine, güneş enerjisinden birçok yeni teknolojiye kadar kullanım alanı artan beyaz maden, artan talep karşısında zayıflayan arz yapısıyla dikkat çekiyor. COMEX ve LBMA kasalarından gümüş çekimlerinin arttığı gözlemlenirken önümüzdeki günlerde stoklardaki bu azalışın gümüş fiyatlarına yansımasını bekliyoruz” değerlendirmesi yapıldı. Raporda, bu koşullarda bu yıl gümüşün yeniden 35 dolar/ons seviyesine kadar çıkmasını beklendiği vurgulandı.

PLATİNE VE PALADYUMA TALEP ARTACAK

Geçen yıl arz tarafındaki kaygıların etkisiyle yatırımcılarına en fazla getiri sağlayan kıymetli maden olan platine, bu yılda benzer nedenlerle ilginin devam edeceğinin beklendiği belirtilen raporda, “Özellikle yeşil enerji konusunda, ülkelerin yatırımlarının platin kullanımını artırması beklenirken, hidrojen enerjisi yatırımları da platine ivme kazandıracak önemli unsurlardan biri olacak. Diğer taraftan Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi dolayısıyla paladyumun arzına dair yaşanacak sorunlar, platini muadil olarak kullanılmaya itiyor. 2023 yılında platinin 1200 dolar/ons seviyesine yükselmesini bekliyoruz” denildi. Raporda “Paladyumun yüzde 80’i otomotiv endüstrisi tarafından kullanılıyor. 2023 yılının ortasına doğru toparlanması beklenen otomobil endüstrisiyle birlikte paladyum fiyatları da ivmelenecektir. Bu nedenle paladyumun Rusya karşı uygulanan metal yaptırımlarına rağmen bu yıl, 2000 dolar/ons seviyesinin üzerine yenide çıkacağını öngörüyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...