Tgrt Haber

'Yetişmez' dediler, pes etmeyip binlerce fidanı toprakla buluşturdu! 4 yıl sonra ilk hasadını yaptı: Hedef 60 ton...

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
16 Ekim 2023 11:14 - Güncelleme : 16 Ekim 2023 11:15

Sivas'ta yaşayan Mehmet Dalkürek, 'yetişmez' denilen 8 bine yakın elma fidanını toprakla buluşturdu. 4 yıl sonra hasada başlayan üreticinin hedefinde 60 ton ürün almak var.

Sivas’ta uzun süredir üreticilik yapan girişimci Mehmet Dalkürek, önceden karpuz yetiştirdiği 60 dönümlük tarlayı elma​ bahçesine çevirdi. Tarlaya 7 bin 500 adet bodur elma ağacı diken Dalkürek, 4 yıl önce diktiği elmaları bu yıl hasat etmeye başladı.

HEDEFİ BU YIL İÇİN 60 TON 

Şehir dışından getirdiği starking cinsi bodur elma ağaçlarını dikerek 4 yıl boyunca bakımlarını yapan Dalkürek, bu yıl 60 dönümlük araziden 60 ton civarında ürün almayı hedefliyor.

MÜHENDİSLER ARAŞTIRMA YAPTI

Bahçeyi 4 yıl önce hazırladıklarını ifade eden Mehmet Dalkürek, “Burası kendi tarlamızdı. Bahçeye çevirmeye niyet ettik, elma bahçesi​ yapalım dedik. Sivas’ın gecesi biraz serin oluyor, gündüzleri de baskın sıcak olunca elmanın daha renk aldığını ve çıtır olacağını söylediler. Mühendislerin araştırmasıyla elma bahçesi yaptık burayı. Güzel bir bahçe oldu. Sivas’ta güzel işler yaptık, burada da profesyonel anlamda elma bahçesi yaptık” diye konuştu.

"ELMALARI UYGUN FİYATA TÜKETİCİ İLE BULUŞTURMAK"

Üretilen elmaları ihraç etmek istemediğini söyleyen Dalkürek, “7 bin 500 adet fideyi toprakla buluşturduk, Sivas’a kazandırdık. Sivas’ın toprağında Sivas’ın elmasını yetiştireceğiz. Aslında ihracatlık elma yaptık. Ağaçlarımız bodur ağaç. Kalite olarak da ihracata çok uygun bir elma. Ama niyetimiz kendi marketlerimizde uygun fiyata tüketici ile buluşturmak. Tarladan sofraya dalından koptuğu şekilde aracısız hizmet yapmak istiyoruz. 4 yıl önce dikmiştik bu fideleri, 4 yıldır bekliyoruz. Bu sene inşallah ilk hasadımızı alacağız. 50-60 ton arası elmamız var. Seneye 200 ton hedefimiz var. Sivas’ta yetişmez diyen çok oldu. Bundan önce burada karpuz yetiştirdik. Karpuzdan sonra da meyve fidesi dikerek elmacılığa başladık. Burası güzel bir tesis oldu. İnşallah daha güzel şeyler olacak. Daha çok fide dikmemiz, daha çok üretim yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Dalkürek, hasat edilen elmaları Sivas’ta yaşayan tüketicilere sunuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kadir19 Ekim 2023 07:23

Elma serin olan yerde daha iyi olur Sivas tam aradığı iklim

Sonraki Haber Yükleniyor...