Tgrt Haber

Yoksulluk sınırı 25 bin liraya dayandı! Türk-İş'ten insan onuruna yakışır ücret vurgusu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
30 Kasım 2022 16:32 - Güncelleme : 30 Kasım 2022 16:42
Yoksulluk sınırı 25 bin liraya dayandı! Türk-İş'ten insan onuruna yakışır ücret vurgusu

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Türkiye’deki açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı aylık 7 bin 785, yoksulluk sınırı ise 25 bin 364 liraya yükseldi. Bekar bir çalışanın yaşam maliyet ise 10 bin TL’nin üzerinde. Diğer yandan bir ailenin tüm yaşamsal giderlerinin toplam alt sınırı 25 bin lira oldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) her ay yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı​ Araştırması'nın Kasım 2022 sonuçlarını açıkladı. Türk-İş’in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla hazırladığı verilerde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 

BİR KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI​ 7 BİN LİRANIN ÜZERİNDE

Açıklanan veriler ışığında kasımda 4 kişilik bir aile için açlık sınırı aylık 7 bin 785 olarak belirlendi. Türk-İş​ verilerine göre, yoksulluk sınırı 25 bin 364 lira oldu. Ekimde ayında açlık sınırı 7 bin 425 lira, yoksulluk ise 24 bin 186 lira olarak ifade edilmişti.

BEKAR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİ 10 BİNİN ÜZERİNDE

Ekim ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 10 bin 170 lira olarak açıklandı. Eylülde aynı rakam 9 bin 705 lira şeklinde ifade edilmişti.

4 KİŞİLİK AİLENİN MUTFAK HARCAMASI 361 LİRA ARTTI

Öte yandan Ankara​'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 4.87 artış yaşadı.  Son 12 ayda artış oranı yüzde 137.88 olurken dört kişilik bir ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken zorunlu harcama tutarı geçen aya göre 361 lira arttı. 

YOKSULLUK SINIRI 25 BİN TL

TÜRK-İŞ verilerinde ortaya çıkan sonuç ise tüm harcamaların toplam tutarı oldu. Buna göre, bir ailenin gıda,  giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık  gibi tüm ihtiyaçlarının toplam sınırı 25 bin TL olarak hesaplandı. 

İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÜCRET VURGUSU

TÜRK-İŞ tarafından son verilerle ilgili yapılan değerlendirmede "İçinde bulunulan geçim şartlarını dikkate almadan, aşınmış ücret gelirlerini resmi enflasyon oranında ve kısmen biraz üzerinde artırmak mevcut yoksulluğun devamı anlamındadır. Öncelikle yapılması gereken, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) tanımladığı “insan onuruna yaraşır” bir ücret geliri seviyesi belirlemektir. Enflasyona karşı korunması ve refah payı eklenmesi gereken gelir düzeyi belirlenen bu tutar kabul edilmelidir" denildi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...