Tgrt Haber

Zam görüşmelerinde ilk randevu bugün! Memurlar ne istiyor? İşte Memur Sen’in Toplu Sözleşme talepleri!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Derleme - TGRT Haber
01 Ağustos 2023 10:03 - Güncelleme : 01 Ağustos 2023 10:28
Zam görüşmelerinde ilk randevu bugün! Memurlar ne istiyor? İşte Memur Sen’in Toplu Sözleşme talepleri!

Nefesler tutuldu, memur ve memur emeklileri için kritik görüşmeler bugün resmen başlıyor. İki yıllık zam oranlarının belirleneceği Toplu Sözleşme görüşmeleri başlıyor. Milyonlar masada alınacak kararları beklerken memurun talepleri de merak ediliyor. Peki, Zam pazarlığında memurlar ne istiyor? İşte Memur Sen’in Toplu Sözleşme talepleri!

Yaklaşık 4 milyon memur​ ile 2,5 milyon memur emeklisinin zam​ pazarlığı başlıyor. Toplu Sözleşme görüşmeleri bugün başlıyor. Taleplerin resmi olarak dile getirileceği ilk randevu için nefesler tutuldu. Memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025 yılları için maaşları ve sosyal hakları belli olacak. Taraflar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya gelecek ve ilk olarak çalışma takvimini belirleyecek. Masada yetkili konfederasyon olarak Memur Sen olacak.  Memurlar görüşmeler öncesinde taleplerini kamuoyu ile daha önce paylaşmıştı. Memur tarafının zam talebi yüzde 110. Peki, Memurlar zam ile ilgili hangi değişiklikleri istiyor? Sosyal haklarda neler bekliyor? İşte Memur Sen’in Toplu Sözleşme talepleri

MEMURLAR NE TALEP EDİYOR?

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne dair taleplerini açıklamıştı. Memur-Sen, 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istemiş, 2025 yılı için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi diğer talepler arasında yer aldı.

İŞTE MEMUR SEN’İN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ!

Memur-Sen, milyonlarca memur ile memur emeklisinin 2024 ve 2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Toplu Sözleşme'ye dair taleplerini basın toplantısıyla açıklamıştı.

Konfederasyon Genel Başkanı Ali Yalçın kamu işvereninin ekonominin gerçek verilerini dikkate alarak; alım gücünü yükseltecek, reel geliri artıracak tekliflerle masaya gelmeni beklediklerini ifade etmişti.

Toplu sözleşme görüşmelerinde öncelikle 22 bin lira olması gerekirken 1,650 lira eksik uygulanan en düşük devlet memuru maaşını tanzim etmek istediklerini vurgulayan Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme'ye dair şunları talep etmişti:

"Geçtiğimiz iki yıllık süreçteki enflasyon verilerini dikkate alarak 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istiyoruz. 2025 yılı için ise Türkiye'nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair inancımızla altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış talep ediyoruz. İki yıllık süreçte toplam yüze 110 oransal artış teklif ediyoruz. Teklifimizle birlikte vaat yerine getirildikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 Ocak ayında 29 bin 700 lira olacaktır."

SOSYAL HAKLARDA İYİLEŞTİRME İSTENİYOR

Yalçın, talepleri arasında ücret skalasındaki çarpıklığın giderilmesi, kamu görevlilerinin özgürlüklerinin artırılması, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılmasının da önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, diğer taleplerini şöyle sıralamıştı:

"Enflasyon farkının dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren verilmesini ve en az 2 puan artırımlı ödenmesini, Toplu Sözleşme ikramiyesinin aylık 1000 lira olarak ödenmesini, kamu görevlilerine aylık 7 bin 650 lira kira yardımı verilmesini, 1. dereceye yükselmiş bütün kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olmasını, dini bayramlarda kamu görevlilerine 4 bin 850 lira ikramiye ödenmesini, eş yardımının 2 bin lira, çocuk yardımının 500 lira ödenmesini ve emeklilere de verilmesini, 8 bin 77 lira seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını istiyoruz.

Bunlarla birlikte, mühendis, şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, şef gibi birçok ünvandaki kamu personelinin özel hizmet tazminatı ve ek ödemeler dahil mali haklarının iyileştirilmesini, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesini, gelir vergisinin yüzde 15'e sabitlenmesini, görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavlarının üç yılı aşmayacak şekilde periyodik olarak yapılmasını, kadroya geçişte kapsam dışında kalan İdari Hizmet Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini talep ediyoruz."

Kaynak: Derleme - TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...