Zeytin üretiminde dünya markası! Kalitede liderliğini koruyan memleketin hasat serüveni başladı…
Soğuk kış aylarının yaklaşmasıyla zeytin bahçelerinin yolu gözüktü. Üretici yavaş yavaş mahsulünü toplamaya başlarken Karaman çiftçileri de hasat serüvenine ilk adımı attı.
Soğuk kış aylarının esintisi tatlı tatlı yüzümüze vurmaya başlamışken zeytin üreticileri de bahçelerin yolunu tuttu. Emekçinin bin bir zahmetle topladığı zeytinler dönem sonunda farklı lezzet türleriyle sofralarda yerini alıyor. Kahvaltılık zeytin, zeytin ezmesi, zeytinyağı, zeytinli hamur işi türleri ve daha birçokları… Doğanın bir armağanı olarak nitelendirilen zeytinyağının faydalarıysa saymakla bitmiyor. Birçok husus göz önünde bulundurulduğunda da kalite tüketicinin olmazsa olmazı haline geliyor. Üreticiyse tüketicinin talebini karşılamakla mükellef…
Saydığımız birçok husus göz önüne alındığında Karaman’ın mikroklima özelliğine sahip Göksu havzasında yetiştirilen zeytinler lider konumunda yer alıyor. Havzada bulunan 11 köyde yılda yaklaşık 15 bin ton zeytin üretimi gerçekleşiyor.
Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, beraberindeki İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ile birlikte Bostanözü köyünde düzenlenen zeytin hasadına katıldı. Vali Sarıibrahim, burada eline aldığı tırmıkla hasat yaparak, boylama eleğine zeytin boşalttı.
ANADOLU TOPRAKLARININ EN BEREKETLİ NOKTASI
Vali Sarıibrahim, Göksu havzasının Anadolu topraklarındaki en bereketli yerler olduğunu İhlas Haber Ajansı’na aktardı. Vali Sarıibrahim, hasadın hayırlı ve bereketli olmasını dileyerek, “Devletimiz her türlü desteğiyle çiftçimizin yanındadır. Anadolu topraklarında üretene ve bu üretimden doğan gücümüze sonsuz inanıyoruz. Devletimizin imkanlarıyla beraber Göksu havzasında daha iyi işler yapacağız" dedi.
EN KALİTELİ ZEYTİNİN ADRESİ
Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Göksu havzasında Türkiye’nin en kaliteli zeytininin üretildiğini söyledi. 2012 yılına kadar bu bölgenin zeytin üretimi için destek bile alamadığını ifade eden Bayram, üretimi “Son 10 yılda 3 bin dekarla başlayan zeytin bahçesi, şimdi 50 bin dekara kadar çıkmış durumdadır. İddialı olduğumuz durum, zeytinyağının asit oranı çok düşük olmasıdır. Onun için Türkiye’nin en iyi zeytininin üretildiği bölge olduğu konusunda iddialıyız. ifadeleriyle anlattı.
Bayram sözlerine şöyle devam etti:
"Buraya gelen tüccarlar özellikle bölgemizde üretilen zeytinin hem sofralıkta hem de yağ oranıyla Türkiye’nin aranan zeytini olduğuyla ilgili bilgiler veriyor. Bu da bizleri gururlandırıyor. Türkiye’de şu anda zeytin üretiminde 20’nci sıradayız ve hızla ilk 10 doğru çıkacağımızı düşünüyorum. Mikroklima özelliği olan Göksu havzasında her geçen yıl zeytin ağacı ekimi hızla çoğalıyor. Burada devletimize verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. İl Özel İdaremiz bölgede zeytinciliği teşvik etmek amacıyla yüzde 75 hibeli fidanlar dağıtıyor."