Son dakika! ABD'li generalin skandal ziyaretine Türkiye'den tepki: Gereken uyarıyı yaptık
Son dakika haberi: ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin terör örgütü PKK'nın uzantılarının da bulunduğu Suriye'nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği ziayrete Türkiye'den tepki geldi. Skandal ziyaretin ardından ABD Büyükelçisi Jeff Flake'in izahat istenmek için dün akşam Dışişleri'ne çağrılmasının ardından, diplomatik kaynaklardan da açıklama geldi. Açıklamada gereken uyarıların yapıldığı vurgulanırken, söz konusu ziyaretten bağımsız olarak ABD'nin YPG'ye desteğinin de sürdüğüne dikkat çekildi.
Amerikan Genelkurmay Başkanı Mark Milley’ın hafta sonu Suriye’nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği ziyaret Türkiye'nin tepkisini çekti. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake skandal ziyaret nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrılırken, Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusuna yaptığı ziyarete ilişkin izahat istendi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Milley’nin ziyaretinde yalnızca ABD askerleri ile görüştüğünü söyledi. ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Dave Butler de "General Milley, (ABD'li) komutanlar ve askeri birliklerle görüşmek üzere Suriye'nin kuzeyini ziyaret etti. DAEŞ ile mücadele misyonuyla ilgili güncel bilgileri aldı, kuvvet koruma tedbirlerini inceledi ve Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabalarını değerlendirdi" açıklamasında bulundu.
"ABD'NİN YPG'YE DESTEĞİ DEVAM EDİYOR"
Söz konusu ziyarete ilişkin diplomatik kaynaklardan yeni açıklama geldi. ABD'li generalin terör örgütü PKK/YPG ile görüşmediği yönündeki açıklamayı değerlendiren kaynaklar, "ABD Büyükelçisi davet edildi, gereken uyarılar, mesajlar verildi. Büyükelçinin açıklaması ve daha sonra Bakanlık Sözcüsü'nün soruya verdiği cevapta da bunu söylüyorlar ama şu bir gerçek: Bu görüşüp görüşmemesinden bağımsız olarak ABD'nin bu terör örgütüne (PKK/YPG) yönelik desteği devam ediyor" yorumunda bulundu.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ
İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında yarın Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak görüşmenin konusunun, İspanya'nın başkenti Madrid'de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptı'nın taahhütlerinin yerine getirilip getirilmediği olacağını aktaran kaynaklar, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin ayrı ayrı değerlendirmesinin Türkiye'nin atacağı bir adım olduğunu ve bu toplantının konusu olmadığını belirtti.
Kaynaklar, toplantıya ilişkin şunları kaydetti:
"Orada mutabakat zaptının içindeki taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği, madde madde üzerinden geçilip görüşülecek. NATO 'işte şu yerine geldi, bu yerine geldi' diyor da bunun öyle olmadığını Türkiye'ye gelen bazı konuklarımızdan da duyduk. Bunlar esas itibarıyla yerine getirilmedi, bazı kanunlardaki değişiklik ve açıklamaların somut adıma dönüşmesi lazım. Mesela terörizmin finansmanı, insan devşirme, propaganda vesaire, terör faaliyetleri dahil, bunların önlenmesine yönelik somut adımlar. Bu anlaşmayı üçlü bir şekilde gözden geçirdik tıpkı Helsinki'de ve Stockholm'de olduğu gibi."
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresinin dolmasının ardından bu göreve gelecek muhtemel isimler hakkındaki bir soruya ilişkin ise kaynaklar, "Basından çıkan haberlere göre değerlendirme yapmak çok erken olur. Adaylar ortaya çıksın, düşüncelerimizi diğer müttefik ülkelerle de paylaşırız" cevabını verdi.
ESAD REJİMİ İLE GÖRÜŞME
Rusya'nın başkenti Moskova'da gelecek hafta dörtlü (Türkiye, Rusya, Suriye, İran) dışişleri bakanları toplantısının hazırlıkları amacıyla yapılacak teknik düzeyde bir toplantı konusunda da kaynaklar, burada tarihten ziyade hazırlıkların görüşüleceğini, tarihlerin bakanlar düzeyinden belirleneceğini söyledi.
Kaynaklar, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Esed rejimi ile karşılıklı bir taziye görüşmesi olup olmadığının sorulması üzerine, "Yok, sadece insani yardımların ulaştırılması için adımlarımız oldu" şeklinde konuştu.
TAHIL KORİDORU MESAJI
Öte yandan Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili Rusya'nın itirazları ve talepleri konusunda bir ilerleme olup olmadığının sorulması üzerine ise kaynaklar şu cevabı verdi:
"Rusya'nın karşı karşıya kaldığı bazı sorunlar, gerçek sorunlar. BM Genel Sekreteri'nin yoğun çabası var, bizim yoğun çabamız var, bu konuları da G20 marjında görüştüğümüz tüm muhataplarımıza da aktardık. ABD Dışişleri Bakanı, ondan sonra İngiltere Dışişleri Bakanı, yine Josep Borrell, hepsiyle görüşmeler sürüyor, bu isimlere de aktarıyoruz. Rusya'nın endişeleri, daha doğrusu karşı karşıya kaldıkları zorlukların hepsi daha aşılmadı, yani burada bizim dürüst, objektif davranmamız gerekiyor ama ciddi bir çaba var, özellikle BM tarafından BM Genel Sekreteri'yle de yakın eşgüdüm içinde bu adımların atılması ve anlaşmanın tekrar uzatılması için yoğun çaba sarf ediyoruz."