Tgrt Haber

Akraba ya da eşinin yanında sigortalı olanlar dikkat! Uzman isim uyardı: Dosyanız iptal olabilir

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
23 Haziran 2023 17:23 - Güncelleme : 23 Haziran 2023 17:41

Birinci dereceden akrabasının ya da eşinin yanında sigortalı olanların emeklilik dosyaları iptal edilebiliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, ispat yükümlülüğünün işveren ve işçiye ait olduğunu belirterek “Sigortalı olup maaşı banka üzerinden yatmıyorsa emeklilik dosyası iptal edilebilir” dedi.

Samsun’da EYT​ düzenlemesinden faydalanıp, maaş bağlanmasını bekleyen bir vatandaşın başvurusu, sigorta başlangıcının 1. dereceden yakınının yanında olması nedeniyle iptal edildi. Peki yasal prosedürler nasıl işliyor? Başvurularda neler dikkate alınıyor? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz​, birinci derece yakını yanında sigortası olan kişilerin dikkat etmesi gerektiğini belirterek “İş yerinde çalışılmalı ve maaşlar mutlaka bankadan yatmalı” dedi. 

EŞİNİN YANINDA ÇALIŞANLAR EMEKLİLİĞİNİZ İPTAL EDİLEBİLİR 

Sigortalılıkta bedenen ve ruhen iş yerinde çalışma ve ücreti banka üzerinden gönderilme şartı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Genelgeye göre bir işverenin iş yerinden ücret karşılığı ve ücretleri iş yeri kayıtlarını usulüne uygun bir şekilde intikal ettiren eş sigortalı sayılacak. Ancak ücret ödenmeyen eş sigortalı sayılmayacak. Eşinizin, çocuklarınızın yanında çalışabilirsiniz. Ancak bunun ispat yükümlülüğü işverene ve sigortalıya yükleniyor. Sigorta başlangıcını yapıp, orda filen ve bedenen çalışmayıp sigorta girişim olsun, emekli olayım gibi durumlar için açık ve filan bir madde var. SGK, bu türdeki dosyaları iptal ediyor. Mahkeme yolu açıktır” dedi. 

EBEVEYNİNİN İŞ YERİNDE ÇALIŞAN 18 YAŞ ALTI DİKKAT 

18 yaşının altında ailesinin iş yerinde çalışan kişilere yönelik düzenleme olduğuna da dikkat çeken Yılmaz, “Genelgeye göre,  baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır.  Burada da yine işveren ve işçidedir ispat yükümlülüğü. Mahkemeye başvursa bile kişi ben orda çalıştım, parasını aldım, orda bulundum diyebilmeli. Destekleyici belge ve şahit olması lazım" dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...