Tgrt Haber

AYM'den alkollü içki satış yasağıyla ilgili karar! CHP dava açmıştı

25 Temmuz 2023 13:34 - Güncelleme : 25 Temmuz 2023 14:03
AYM'den alkollü içki satış yasağıyla ilgili karar! CHP dava açmıştı

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında alkol satışı yasağına uymayanlara ceza verilmesine ilişkin açtığı iptal davasına kararını açıkladı. İşte detaylar...

Alkollü içki satan işletmeleri yakından ilgilendiren Anayasa Mahkemesi​ (AYM) kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 22.00 - 06.00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan işletmelere ceza verilmesi uygun görüldü. 

CHP​ DAVA AÇMIŞTI

Cumhuriuyet Halk Partisi (CHP) yasak kararına uymayanlara cevza verilmesine ilişkin hükümlerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM'de dava açmıştı. Dava dilekçesinde idari para cezasının ağırlığının bazı iş yerlerinin kapanmasına, kaçak içki satışı oranlarının artmasına ve kaçak imalathanelerde üretim yapılmasına neden olabileceği belirtilmişti. Bu durumun mülkiyet hakkını, çalışma ve sözleşme özgürlüğünü ihlal ettiği, toplum sağlığını tehlikeye düşürdüğü öne sürülmüştü.

"TAKDİR YETKİSİ KANUN KOYUCUNUNDUR" 

İptal istemini görüşen Yüksek Mahkeme, bahse konu kanun hükmünü Anayasaya uygun buldu. Gerekçede, hukuk devletinde ceza hukukuna ilişkin düzenlemelerde olduğu gibi kabahatler hukuku açısından da Anayasa'ya bağlı kalmak koşuluyla hangi eylemlerin kabahat sayılacağı, bunlara uygulanacak yaptırımın türü ve ölçüsü gibi konularda kanun koyucunun takdir yetkisine sahip olduğu belirtildi. Dava konusu kuralda yer alan idari para cezasının verilmesini gerektiren eylemin de kabahat niteliğinde olduğu tespiti yapıldı.

Gerekçede, "Kuralla, alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılmasının yasaklanması ve bu yasağın ihlalinin idari para cezası olarak yaptırıma bağlanması ile yasağın uygulanabilirliği sağlanmakta, toplumsal düzen ve toplum sağlığı da koruma altına alınmaktadır. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa'nın 2. maddesine aykırı değildir. İptal talebinin reddi gerekir" denildi.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...