Tgrt Haber

Batı Karadeniz'de kırmızı alarm: Peş peşe uyarılar yapıldı, okullar tatil edildi

Editör: Burak Kaya / Kaynak: AA, İHA, TGRT Haber
05 Haziran 2023 14:32 - Güncelleme : 05 Haziran 2023 15:03
Batı Karadeniz'de kırmızı alarm: Peş peşe uyarılar yapıldı, okullar tatil edildi

Türkiye'nin birçok şehrinde sel felaketi yaşanıyor. Amasya merkeze bağlı Kızılkışlacak köyünün yakınlarında otomobille sel sularına kapılan 2 kişiden birinin cansız bedenine ulaşıldı. Kastamonu, Amasya ve Samsun illeri ile bölge için kırmızı kodlu uyarılarda bulunulurken, kimi ilçelerde ise eğitime ara verildi. 

Türkiye​ sel felaketiyle boğuşuyor. Geçtiğimiz günlerde önce Eskişehir ve Denizli'de bugün ise Kastamonu​, Amasya​, Samsun​ ve Sinop'ta sel felaketi can aldı. Meteoroloji tarafından kırmızı kodlu uyarılar yapıldı, kimi ilçelerde ise eğitime ara verildi. 

SAMSUN'DA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 5 İLÇEDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Samsun'un Ladik ilçesinde aniden bastıran sağanak sele neden oldu. Selde hayvanlarını köprüden geçirmek isterken dengesini kaybeden bir kişi sulara kapılarak can verdi.

Sel nedeniyle bazı vatandaşlar evlerinden tahliye edildi. Tüfeçidere Mahalesi'nde de yağışın ardından oluşan taşkınlar, hayatı olumsuz etkiledi. Sel nedeniyle bazı araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Evlerin ve iş yerlerinin giriş katlarında su baskınları yaşandı.

Belediye, 35 personel, 4 vidanjör, 2 kombine, 3 traktör ve biri paletli 2 kamyon ile bölgede temizlik ve vatandaşlar için yardım çalışması başlattı.

Samsun Valisi Zülkif Dağlı AFAD'da yaptığı açıklamada, "Bugün sabah saatlerinden itibaren il merkezinde de etkisini artıran yoğun sağanak yağış nedeniyle teyakkuz halinde olunmakta. Meydana gelen olumsuzluklara gerek vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar gerekse kamu kurumları ve belediyelerimizin tespitleri neticesinden kısa sürede müdahale ediliyor. Sabah erken saatlerde Canik, Atakum ve İlkadım ilçelerimizden gelen ihbarlar üzerine yapılan çalışmalarla ilgili sorunlar çözüldü. Ancak yağışın devam ediyor olması nedeniyle özellikle araçlarla ilgili hasar ihbarları gelmeyi sürdürüyor. Bu doğrultuda çalışma ve müdahaleler de aralıksız yürütülüyor. Ladik, Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy ilçelerimizde bu sabah bir gün süreyle eğitim öğretime ara verildi. Yağışlardan olumsuz etkilenen hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." şeklinde konuştu.

ekipler sel sularıyla mücadeleyi sürdürüyor

KASTAMONU İÇİN KIRMIZI KOD UYARISI YAPILDI

Kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu'da ise gece saatlerinden itibaren sağanak etkili olmaya devam ediyor. İnebolu ilçesinde giriş kat ile birinci katta oturan ailelerin üst katlara çıkması ya da evlerini tamamen boşaltmaları istenerek, Söke Çayı çevresinde bulunan araçların da kaldırılması için çalışma başlatıldı. Bozkurt ilçesinde de sağanak yağış ile birlikte bazı apartmanların bodrum ve giriş katlarını su bastı. 2 sene önce Ezine Deresi'nin yükselmesiyle onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Selle birlikte İnebolu ilçesinde kriz masası oluşturuldu ve ilçede gece saatlerinde etkisini gösteren sel sebebiyle okullar 1 gün tatil edildi.

AMASYA DA SEL SULARINA TESLİM: 2 KAYIP VAR

Amasya'da da dün akşam saatlerinde etkisini sürdüren sağanakta sel sularına kapılan otomobildeki 3 kişiden 2'si kayboldu. Kayıp kişilerin bulunması için ekipler tarafından çalışma başlatıldı.

Amasya merkeze bağlı Kızılkışlacak köyü yakınlarına dün pikniğe giden Serkan (33) ve Zilal Şahin (30) çifti ile arkadaşları Murat Ekşi (38), yağmura yakalandı.

Aniden bastıran sağanak nedeniyle 3 kişi, korunmak için otomobillerine bindi. Ancak şiddetli sağanak sele neden oldu, otomobil suya kapıldı. Serkan Şahin araçtan kendi imkanlarıyla çıkıp, kurtuldu. Murat Ekşi ve Zilal Şahin ise sürüklenen araçla birlikte gözden kayboldu. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.

Hava muhalefeti nedeniyle arama çalışmaları bugüne bırakıldı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte AFAD, jandarma, İl Özel İdare, DSİ ve Samsun su altı arama kurtarma ekipleri kayıp 2 kişinin bulunması için çalışma başlattı.

selin etkisini sürdürdüğü cadde ve sokaklarda çalışma başlatıldı

SİNOP'TA SAĞANAK NEDENİYLE İKİ İLÇEDE EĞİTİME ARA

Sinop’ta etkili olan sağanak nedeniyle iki ilçede taşımalı eğitime ara verildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, il genelinde sağanağın bugün öğle saatlerine kadar devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Kuvvetli ve gök gürültülü sağanak nedeniyle yarın Ayancık ve Türkeli ilçelerinde tedbir amaçlı olarak taşımalı eğitime ara verildiği ifade edilen açıklamada, Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı’nın da yarın için ziyarete kapatıldığı bildirildi.

Kaynak: AA, İHA, TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...