Tgrt Haber

Deprem tahmin uzmanından çarpıcı tespit: Deprem tarihinde böylesini görmedim

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
06 Şubat 2023 15:44 - Güncelleme : 06 Şubat 2023 16:19

Kahramanmaraş’ta biri 7,7 diğeri ise 7,6 şiddetinde iki deprem meydana geldi. Deprem tahmin uzmanı Kadir Sütçü, dünyada ilk kez bu büyüklükte iki depremin art arta geliştiğini söyledi. Binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğini kaydeden Sütçü, “Faylarda domino etkisi olabilir. İki ayrı depremin artçıları birleşecektir, zor günler insanlarımızı bekliyor” diyerek uyardı. 

Türkiye​ üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş​'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde bir depremin ardından saat 13.24'te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 şiddetinden bir deprem​ daha meydana geldi. Gaziantep​, Adıyaman​, Hatay, Diyarbakır, Mersin ve birçok ilde hissedilen şiddetli sarsıntının ardından çok sayıda artçı meydana geldi. İlk depremde hasar alan binalardan bazıları ikinci depremle birlikte yıkıldı. Can kaybının bin 14'e yükseldiği, 5 bin 385 kişinin yaralandığı ve 2 bin 818 binanın yıkıldığı belirtildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada uluslararası yardım da içeren dördüncü seviye alarm verildiğini duyurdu.  TGRT Haber'de deprem tahmin uzmanı Kadir Sütçü, çarpıcı tespitlerde bulundu. 

BİNALARDAN KESİNLİKLE UZAK DURUN

"Çok büyük iki deprem meydana geldi." diyen Sütçü, "7,7’nin ardından yine Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 7.6 şiddet büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi" dedi.   Sütçü, bu durumu şöyle değerlendirdi: “İlk 7,7 şiddetindeki deprem ve ardından gelen artçılar nedeniyle binalar zaten çok yoruldu. Bu yüzden kesinlikle vatandaşların binalara girmemelerini öneririm. Şu ana kadar meydana gelen artçı depremler kadar daha artçı deprem meydana gelecektir. Kesinlikle binalardan uzaklaşmalılar. Artçılar en az 6 ay sürecektir. Orda ki vatandaşlar zor günler geçirecek, malum kış." 

DEPREM KENDİNİ GÖSTERDİ 

“Dünyada ilk kez böyle bir durumla karşılaştım” diyen Sütçü, kouşmasına şöyle devam etti:  “Aynı yerlerde farklı enlem ve boylamlarda. 7,7’nin artçısı değil. İkisinin de artçıları olacak ve artçılar birleşerek devam edecek. Çok kötü bir durum, anlatılacak bir şey değil. Bu deprem, 7,7 ve 7,6 olarak iki ayrı deprem var. Demek ki Kahramanmaraş’taki fay hattını da etkiledi. Doğu Anadolu fay hattı, Bingöl’de Kuzey Anadolu Fay hattıyla birleşiyor. Bu iki deprem olduğu için diğer fayları da kırar mı, olabilir. İlk kez böyle bir durumla karşı karşıya geldik. Bu seneki deprem kendini ele vermişti, göstermişti. Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında sıcaklığı meydana getirmişti. Bu konudaki tahminlerimiz doğru çıktı ancak tahminler yasal değildir. Deprem Tahmin Hizmetleri yasası da çıkmadı. Kahramanmaraş’ta deprem öncesinde öncüler geldi. 4’ün üzerindeki depremlerle kendini gösteriyor”.

MARMARA DEPREMİ İŞARET VERİYOR 

2022’den beri Yalova ve Tekirdağ açıklarında depremler meydana geldiğine dikkat çeken Sütçü, “Depremler ben geleceğim diyor, önlem alınması gerekiyor. Bingöl, İzmir, İstanbul, Antalya, Erzincan, Tokat, Malatya, Kahramanmaraş, Antalya büyük depremlerin olabileceği yerler. Neden Antalya. Çünkü buralar büyük depremler üretmiş. İzmir sürekli 4 şiddeti üstünde deprem üretiyor, bu şu demek: ben kırılacağım. Kıbrıs’ta Helen fayı var, riskli olan. Türkiye’de 500 bin fay hattı” ifadelerini kullandı.

 

Deprem tahmin uzmanından çarpıcı tespit: Deprem tarihinde böylesini görmedim

 

 KAĞITHANE MEKREZLİ DEPREMDE NEDEN SES ÇIKTI? 

“Faylar altta birbirine bağlantılıdır” diyen Sütçü, İstanbul Kağıthane merkezli meydana gelen depremde vatandaşların ses çıktığına ilişkin iddialarla ilgili şunları söyledi: “Sesin kayaçların birbirine bağlı olmasından ve sürtünmeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Faylar, plakaların birbirine bağlı olduğu için işaretleri iyi algılamamız gerekir. Depremler birini takip eden domino taşı gibidir. 48 saat içinde bir domina etkisiyle deprem meydana gelebilir. Kahramanmaraş’taki bu deprem domino etkisiyle meydana gelmiştir.” 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayca15 Ağustos 2023 22:46

Cok iddialı konusuyor ama bu kadar buyuk bir depremi öngörememiş

Hasan 7 Şubat 2023 23:59

Sayın sütçü yaklaşık olarak bir depremi en az iki gün öncesinden tahmin ettiğini söylüyordu. Benim sorum acaba Kahramanmaraş depremini tahmin edip yetkili mercilere haber verdi mi?

Sonraki Haber Yükleniyor...