Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'dan çarpıcı F-16 yorumu! Yunanistan'a dikkat çekerek, tarih verdi
ABD'de Türkiye'ye F-16 satışının onaylanması konusunu değerlendiren Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Yunanistan'ın F-35'ler dahil diğer silah sistemleriyle donatıldığını belirterek, bölgede güç dengesine dikkat çekti ve tarih verdi.
Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından F-16 satışıyla ilgili ABD'den art arda açıklamalar geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 satışının onaylanması için Kongre'ye çağrı mektubu gönderdi. ABD'nin Ankara büyükelçisi Jeffry Flake ise "İsveç'in NATO sürecinin onaylanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı F-16 satışının bildirimini Kongre'ye derhal gönderecek" dedi.
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın Tgrthaber.com.tr’den Murat Makas’a F-16 konusuyla ilgili özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın F-16 savaş uçağı sürecini şu şekilde değerlendirdi:
Türkiye ile ABD arasında F-16 uçakları alımında bir sözleşme söz konusu. Tabii bu sözleşmenin gerisine baktığımızda ciddi bir uyuşma mevcut olduğunu belirtmek gerekir. Bu da nedir? Müttefikimiz olan ABD ortağı olduğumuz F-35 projesine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava savunmasında ABD’den füzeleri alamadığı için Rus yapımı S-400’leri aldığından dolayı Türkiye’ye CAATSA yaptırımları adı altında haksız bir hukuki uygulama yapmıştır ve bu uygulama neticesinde Türkiye hem projeden çıkarılmış ki uçağın yüzde yedisini Türkiye yapıyordu.
PENTAGON İLE ORTAK ÇALIŞMA
Yaklaşık 700 parça bunlar önemli parçalardı ve o yüzden dolayı da F-35 uçağının teslimatı ABD’de aksamaya devam ediyor. Diğer taraftan Türkiye’nin bu yaptığı ödemelerin parasını vermediği gibi 5 uçağımızı da geri vermemişti. Bu aşamalardan sonra Türkiye bu uçaklar yerine bir süreç daha başlattı. 40 tane yeni F-16 uçağa alınması bunlar blok-70 uçağı. Diğer taraftan da bazı uçaklarımızın yaklaşık 80 uçağında radar modernizasyonu ve bazı füzelerin alımı konusunda bir mütabakat bu başlattı Ankara ve Pentagon’da çalışmalar yürütüldü.
İsveç’in NATO’ya katılma konusunda Cumhurbaşkanımız imzalamak suretiyle ABD’ye gönderdi. Şimdi bu ne anlama geliyor? Bakıldığında Türkiye bir teşekkür değil bir eylem beklemektedir. Nitekim Amerikan büyükelçisine biz de teşekkür ediyoruz. İyi niyetli konuşmaları Türkiye için çok son derece yapıcı.
YUNANİSTAN İLE GÜÇ DENGESİ
Şimdi bu gidişatın içerisinde şöyle bazı sorular var, acaba sınırdaki resim nasıl? Yani bakıldığında Türkiye ile müttefikimiz Yunanistan arasında bir eşitsizlik var. Daha önce 10'a 7 olan bu dengenin bozulduğunu ve Atina’ya çok önemli ölçüde silahlar verildiğini biliyoruz. Bunun içerisinde Atina’ya Patriot füzeleri verildi.S-300’ler verildi. Bunlar bizim sınırımızın yakınında bulunduğu gibi adalara yerleştirildi ve güç dengesi Yunanistan’a F-35’ler verilirse ciddi ölçüde Yunanistan lehine geçtiği gibi Girit adası bir Yunan adası olmaktan çıkıp Amerikan deniz ve hava üssü haline getirilir.
Yunanistan’a verilen silahların içerisinde Apache helikopterleri savaş gemileri, denizaltıdan zırhlı muharebe araçları ki 1.000 tane birden verdiler ve bunlar hibe. Türk kamuoyu şunu soruyor, Amerika bizi Güney’den ve Batı’dan kuşatıyor mu? PKK ve PYD’ye verilmiş silahlı eğitim yardımı da son derece Türkiye tarafından bir şekilde endişe ile karşılanıyor. Şimdi baktığımızda süreç nasıl işleyecek?
2 HAFTALIK SÜRE
Amerika anayasasına göre kongre ve temsilciler bu bildirimi 15 gün yani 2 haftalık süre içerisinde bir şekilde eğer itiraz olmadığı takdirde yürürlüğe sokacaktık. Uçaklar verilirse Türkiye ile ABD arasında yeni dönem başlayabilir.
Türkiye temkinli beklemektedir. Temmuz'daki NATO zirvesi önemli. 2 gün önce çok önemli bir Rus uçağı düşürüldü. 75 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna tarafından vurulduğu düşünülüyor.
En önemli konu acaba Rusya, Ukrayna'ya saldıracak mı? Gerek İngiliz gerekse Amerikan savunma bakanlarıyla aynı zamanda NATO Askeri Komite Başkanı muhtemel bir Rus saldırısından bahsediyor. Öte yandan da Karadeniz'e devam eden savaşta Türkiye Montre sözleşmesine göre boğazları kapatmış durumda. Önümüzdeki her konuda Şubat ayının çok kritik olduğunu düşünüyorum.
Haber/Kurgu: Murat Makas