Tgrt Haber

Hasan Sözbilir'den Malatya depremi sonrası 'stres birikimi' uyarısı!

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
24 Ağustos 2023 15:00 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 15:14
Hasan Sözbilir'den Malatya depremi sonrası 'stres birikimi' uyarısı!

AFAD, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saha çalışmalarının sürdüğünü söylerken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 5 büyüklüğündeki depremin diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir faydan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Kahramanmaraş​ merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bölge beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Malatya​'nın Yeşilyurt​ ilçesinde 08.35'te 5.0 büyüklüğünde bir deprem​ meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) depremin derinliğini 7 kilometre olarak açıkladı. 

Deprem kısa süreliğine paniğe sebep olurken sarsıntı Adıyaman, Elazığ, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi çevre illerde de hissedildi. 

"YENİDEN AKTİF OLMUŞ OLABİLİR"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'daki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Stres birikimi sebebiyle özellikle Malatya-Yeşilyurt civarındaki depremlerin çok dikkat çekici yoğunlukta olduğunu anlatan Sözbilir, şunları söyledi: 

"Bu sabah Yeşilyurt merkezli 5 büyüklüğündeki deprem diri fay sınıfında değerlendirilmeyen kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı bir fay üzerinde gelişmiş olabilir. 

Türkiye’nin diri fay haritasına bakıldığında depremlerin yoğunlaştığı Yeşilyurt güneyinde çizilmiş bir diri fay olmadığını görüyoruz fakat meydana gelen depremler Doğanşehir ile Yeşilyurt arasında uzanan bir fayın varlığını gösteriyor. 

"DİRİ FAY HATTI GÜNCELLENMELİ" 

Türkiye Diri Fay Haritası’nın güncellenmesi gerektiğini kaydeden Sözbilir, "Büyük olasılıkla Yeşilyurt güneyinde var olan fakat 2,5 milyon yıldır deprem üretmeyen bir fay, aşırı stres birikimi nedeniyle yeniden aktif hale gelmiş olabilir. Bu kapsamda özellikle son 5 milyon yıldır deprem üretmemiş fayların da ayrıntılı incelenmesinde yarar var. Arazide yapılacak bilimsel çalışmalarla bunu anlayabiliriz" dedi.  

NACİ GÖRÜR'DEN İLK DEĞERLENDİRME 

Malatya'daki depreme ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Daha önce söylediğim gibi, Yeşilyurt-İkizce-Seyituşağı-Doğanşehir doğusu arasında uzanan KD-GB uzanımlı bir fay. Doğrultu atımlı olmalı. Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel" açıklamasında bulunmuştu.   

https://twitter.com/nacigorur/status/1694600075295531158

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...