İstanbul depreme ne kadar hazır? Mimar ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen uyardı: Yüzde 40 sorunlu
Kahramanmaraş merkezli depremlerin arından mega kent İstanbul’la ilgili korkular daha da arttı. Mimar ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, İstanbul’da binaların yüzde 40’ının riskli olduğunu ve Marmara’ya yakın kıyı ilçelerden alan bazlı çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.
Şubat'ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7'lik ve 7.6'lık depremler ve bölgede süren artçı depremler İstanbul'a yönelik deprem riskini gündemin en üst sıralarına taşıdı. İstanbul beklenen 'büyük depreme' hazır mı? Ne yapılması lazım? TGRT Haber’de Mimar ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, İstanbul’un yüzde 40’lık yapı stokunun riskli olduğunu belirterek “Yüzde 15-18 arası yenilendi. Marmara’ya kıyısı olan ilçeler acil yenilenmeli” dedi.
İSTANBUL’DA BİNALARIN YÜZDE 40’I RİSKLİ
“İstanbul’da kentsel dönüşüme girmesi gereken yapı stoku yüzde 40 civarında” diyen Şen, İstanbul’da 1 milyon 200 bin bina olduğunu belirterek “İstanbul her yönüyle bir dünya şehri. Avrupa ülkesinden çok daha fazla nüfusu sahip. Marmara bölgesi ile sanayinin merkezi” dedi.
TÜRKİYE’DE BİNALARIN YÜZDE 50’Sİ SORUNLU
İstanbul’da dönüşümün ivedi şekilde yapılması için gerekenleri sıralayan Şen, “Özellikle inşaat sektöründe 2000 yılı miladi bir takvimdir. Türkiye’de yapı stoklarının yüzde 50’si kaçak, ruhsatsız, ruhsata aykırı veya depreme dayanıksız olduğunu tespit ettik. İl il tespit ettik. Yapılmadı demek haksızlık olur pek çok şey yapıldı” ifadelerini kullandı.
MARMARA’YA KIYISI OLAN İLÇELERDEN BAŞLANMALI
Şen, İstanbul’da yapı stokunun yüzde 15 ila 18 arasında bir oranın yenilendiğini söyledi. “Marmara denizine kıyısı olan binalardan başlayıp Silivri’den Tuzla’ya kadar 2000 yılı öncesinde 300 ile 500 bin konut acil olarak güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerekir” diyen Şen, bu sürece ilişkin şunları söyledi: “Bu süreç hızlı ve verimli belirlenmesi için belediyeler dahil olmalı. Merkezi hükümetten kaynak beklenmeden alan bazlı kentsel çalışmaları başlanmalı. Mülkiyet sahipleri, meslek odaları ve siyasiler de dahil olmalı. 300 ila 500 bin konut birkaç yıl içinde yenilenir. İstanbul’u acil çözmemiz gerekiyor, vakit yok” dedi.