Tgrt Haber

Depremler sonrası İstanbul'un üç ilçesi için korkutan uyarı: 'Tamamen su altında kalabilir'

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
02 Ocak 2024 09:31 - Güncelleme : 02 Ocak 2024 09:44

2024 yılına girilirken Japonya'da ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde depremler meydana geldi. Son günlerde Marmara ve Hakkari'de yaşanan depremler sonrası uzmanlar Japonya'ya dikkat çekerek özellikle İstanbul için uyarılarda bulundu. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili açıklama yaptı. Moriwaki, İstanbul'un üç ilçesinin tamamen sular altında kalabileceğini açıkladı.

Japonya​'nın kuzey doğusunda dün meydana gelen 7,4 büyüklüğünde depremin ardından çok sayıda artçı deprem​ yaşandı. Deprem sonrası bölgede tsunami​ alarmı verilirken daha sonra bu uyarı kaldırıldı. Depremden etkilenen İşikawa eyaleti ve Noto Yarımadası'nda 24 kişi hayatını kaybetti. 

Türkiye​'de ise Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün 30 dakika içinde 4,4, 3,5 ve 4,5 büyüklüğünde 3 deprem meydana geldi. Hakkarililer yeni yılın ilk gününde de deprem yaşadı. Yeni yılda Japonya’daki ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki depremler sonrası uzmanlar özellikle İstanbul için uyarılarda bulundu.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki​, CNN TÜRK canlı yayınında deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de olası tsunamiye değinen Moriwaki, İstanbul'daki 3 ilçeyi işaret etti.

Depremler sonrası İstanbul'un üç ilçesi için korkutan uyarı: 'Tamamen su altında kalabilir'

Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin açıklamaları şöyle:

"Küçük yaştan eğitim çok yapılıyor. Mesela çizgi roman. Deprem nasıl oluyor, deprem olurken ne yapmak lazım? Anlatılıyor. Herkes binaya güveniyor. Arka sokakta binanın içine kaçıyor. Dışarıda tabela gelebilir, cam gelebilir. Onun için biz binanın içinde kalıyoruz.

'EN FAZLA 3 METRE...'

Müteahhit bina yaparken bir kural var ve kuralına göre tam yapıyor. İzinsiz gibi bir bina yok. Normalde Japonya'da deniz tarafında deprem oluyor. Ama bu kez yerde oldu. Tsunami de oluyor. Türkiye'de denizler küçük olduğu için 1 metre en fazla 3 metre olabileceğini söyleyebilirim. 6 şiddetinden büyük senede 5-10 kez böyle deprem oluyor.

TUSUNAMİ UYARISI

Akdeniz komple. Ege'de de geçen sefer İzmir'de ara ara oldu, 1 metre vardı. Küçük denizse Akdeniz olsun, Ege olsun, Marmara olsun 'küçük bardak sallanırsa, dalga olur.' Buna göre; tsunami de olabilir ama 1 metre. Çok kötü senaryo ise kayma ile beraber oluyorsa 3 metre olarak söyleyebilirim.

Ege'de deprem oluyorsa... Ege de deniz kenarı. İzmir olsun, Muğla tarafları ve Fethiye tarafları. Marmara da aynı. 1 metreden en kötü 3 metre diye söyleyebilirim. Tsunaminin içindeyseniz yüzmek mümkün değil. Bir kişi şansa bir ağaca tutunursa kurtulabilir. Ne olursa olsun yukarı yöne doğru gidilmeli.

İSTANBUL İÇİN KRİTİK 3 İLÇE

Düz bir yer varsa Hatay'da örneğin oldu. Geldiği vakit 1 metreydi, tsunami oldu. Mesela İstanbul'u söylersek... Avcılar, Küçükçekmece veya Büyükçekmece o bölge tamamen suyun içinde kalabilir.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...