Tgrt Haber

Son dakika I İzmir alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler...

Editör: Merve Yaz / Kaynak: Anadolu Ajansı
17 Ağustos 2024 09:48 - Güncelleme : 18 Ağustos 2024 06:58

Son dakika... Türkiye'nin dört bir yanındaki orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Ülke genelinde çıkan 72 yangından 69'u kontrol altına alındı. İzmir Karşıyaka’daki yangın ikinci gününde sürüyor. 3 kişinin piknik amaçlı yaktığı ateş nedeniyle çıkan yangına söndürmek için ekipler havadan ve karadan müdahaleyle seferber olmuş durumda. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada, "Meteorolojik veriler önümüzdeki 3 gün orman yangınları için yüksek risk olduğunu söylüyor. Bu 3 gün için alarmdayız" ifadelerini kullandı. İşte İzmir'deki orman yangınıyla ilgili son dakika gelişmeler...

18.08.2024 06:50

V ALİ'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

İzmir Valisi Süleyman Elban, Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarında makilik alanda çıkan yangına ilişkin son bilgileri verirken bölgedeki bir sitenin tahliye edildiğini söyledi.

Bölgenin ağırlıklı makilik alan olduğunu, havanın çok sıcak ve kurak olması ve şiddetli rüzgar nedeniyle de yangının çok hızlı yayılım gösterdiğini ifade eden Elban, "Ekipler hızlı müdahale etmesine rağmen belli oranda yangın maalesef yayıldı. Bölgede 440 konuttan oluşan bir yazlık site var, bu site dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmiyor. Bu siteye de ulaşmaması ve can, mal kaybı olmaması için tüm ekiplerimiz yoğun bir şekilde oraya yangının ulaşmaması için çalışıyor" dedi. 

Bölgedeki vatandaşlarla yaşadıkları soruna değinen Vali Elban, "Vatandaşlarımızın riske girmeden oradan ayrılması için uyarıda bulunduğumuzda, büyük çoğunluğu bunu dikkate alarak evlerini terk etti. Fakat 34 vatandaşımız son ana kadar ayrılmama konusunda direnç gösterince onları da kara yoluyla risk oluşturduğu için sahil güvenlik ekiplerimizin teknesiyle deniz yoluyla tahliye ettik" ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Yamanlar'daki yangına müdahalenin sürdüğünü anlatan Elban, "Akşam üzeri 17.30 gibi Menderes ilçemizde bir yangın başladı ve o devam ediyor. Tire ve Bayındır'daki yangınlar tamamen kontrol altına alındı. Ancak buradaki, Menderes'teki ve Yamanlar'daki henüz aktif durumunu koruyor. Ancak Yamanlar'daki yangının enerjisi düşürüldü. İnşallah kısa sürede iyi haberler vereceğiz." ifadelerini kullandı.


17.08.2024 23:24

MSB'DEN YENİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, İzmir, Aydın ve Bolu’daki orman yangınlarını kontrol altına alabilmek için Türk Silahlı Kuvvetlerine ait helikopterlerin havadan yangın söndürme çalışmalarına destek sağlamaya devam ettiğini bildirerek, "Şu an için toplam 13 helikopter ile İzmir, Aydın ve Bolu’daki yangınları söndürme çalışmalarına destek sağlamayı sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İzmir’deki yangını söndürme çalışmaları için 2 helikopter daha görevlendirilerek TSK’ya ait bölgedeki helikopter sayısı 8’e çıkartıldı. Şu an için toplam 13 helikopter ile İzmir, Aydın ve Bolu’daki yangınları söndürme çalışmalarına destek sağlamayı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi.


17.08.2024 20:30

1 KÖY TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI

Ege'de yangınla mücadele sürerken Uşak’ın Eşme ilçesinde otluk alanda çıkıp ormanlık ve meşelik alana sıçrayan yangın Manisa sınırını aştı. Sınırda bulunan Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeki 1 köy tedbir amaçlı boşaltıldı. 


17.08.2024 19:56

5 İLDE 8 AKTİF YANGIN VAR!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınlarla ilgili son durumu paylaştı. Bakan Yumaklı, 5 ilde 8 aktif yangının olduğu bilgisini verdi. Yumaklı, "Kararlıyız, gayretliyiz, başaracağız... Rüzgar, sıcaklık ve nem aleyhimize olsa da tüm gücümüzle yangınlara müdahale ediyoruz. Havadan ve karadan mücadelemiz cansiparane şekilde devam ediyor." açıklamasını yaptı.


17.08.2024 19:30

BAKAN YERLİKAYA: 7 KİŞİ GÖZLATINA ALINDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 15-17 Ağustos tarihleri arasında çıkan yangınlara sebebiyet verdiği düşünülen 7 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Bolu Göynük'te 2 şahsın tutuklandığını ifade eden Yerlikaya, "İzmir’in Tire ilçesinde 3 şahıs, Ödemiş ilçesinde 2 şahıs, Bayındır ilçesinde 1 şahıs ve Karşıyaka ilçesinde 1 şahıs olmak üzere toplam 7 şahıs gözaltına alınmıştır." dedi.


17.08.2024 / 17.00

MANİSA'DA ACI TABLO

Manisa'nın Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesinde 14 Ağustos'ta, Kayacık Mahallesinde 15 Ağustos'ta çıkan orman yangını ilerleyişini sürdürüyor. Salihli'nin Kale Mahallesi ve Hacıhıdır Mahallesi arasında devam eden yangına ekiplerin müdahalesi devam ediyor.

Manisa'nın Gördes ilçesinde başlayan orman yangını dördüncü gününde Salihli ilçesinde devam ediyor.

Salihli’nin Kale Mahallesi ve Hacıhıdır Mahallesi arasındaki bölgede kuvvetlenen alevler ilerleyişini havadan ve karadan yapılan yoğun müdahaleye rağmen sürdürüyor. Alevler gerisinde küle dönen ağaçlar ve evler bırakırken, ekiplerin zorlu mücadelesine vatandaşlar da destek veriyor.


 

17.08.2024 / 16.45

AYDIN'DA YANGIN BÖLGESİNE SİVİL ARAÇ GEÇİŞİ DURDU

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan yangına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Yangın rüzgarın hızıyla Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesinin sınır noktasına ulaştı.

Dozerler ve iş makineleri de yangının ilerlememesi için yoğun çaba sarf ederken itfaiye ekipleri hat üzerinde olası sıçramaya karşı hazır bekledi. Mahalle sakinleri ise kendilerine ait traktörlerle bölgeden uzaklaştı.

Son dakika I İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 2. Resim

Jandarma ekipleri iş makineleri, itfaiye ve yangına müdahale eden araçlar dışında bölgeye sivil araç almazken, rüzgarında etkisiyle yangın ormanın iç noktalarına doğru ilerledi.


 


17.08.2024 / 16.14

BOLU VALİSİ: KENTTEKİ EN BÜYÜK YANGIN

Bolu Valisi Erkan Kılıç, "Devletin bütün kurumları seferber olmuş durumda. 4 yerleşim yerini tahliye ettik. 490 kişi daha çok çocuklar yaşlılar ve engelli bireylerdi, onları tedbir amaçlı tahliye ettik" dedi.

Son dakika I İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 3. Resim

Meskun mahalde olası bir sıkıntıya karşı bütün tedbirlerin alındığını söyleyen Vali Kılıç, "Yangının etkisi geçtiğimiz 2 güne göre daha azaldı. Yangın bugüne kadar Bolu'da çıkmış en büyük yangın" ifadelerini kullandı..


17.08.2024 / 15.00

KARABÜK'TE SON DURUM

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde dün çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Ovacık ilçesindeki orman yangınına müdahale sürüyor. Ovacık ve Safranbolu ilçelerinde dün, saat 15.00 sıralarında orman yangınları çıktı.

Yangınlara 74 araç ve 237 personelle müdahale edildi. 2 yangın söndürme helikopteri de çalışmalara destek verdi.

Safranbolu ilçesine bağlı Ovacuma ve Ulu Yayla Mağarası mevkisindeki yangın 7 saatte kontrol altına alınırken, 2 büyükbaş öldü, 3 köy evi de hasar gördü.Ekiplerin Ovacık ilçesine bağlı Alınca ve Beydini köyleri arasındaki orman yangınına müdahalesi ise sürüyor.

 

MSB SEFERBER OLDU

17.08.2024 / 13.10

Milli Savunma Bakanlığı, yurt genelinde çıkan yangınlar için seferber oldu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"İzmir, Manisa, Aydın ve Bolu’da devam eden orman yangınlarını kontrol altına alabilmek için devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli şekilde yangın söndürme çalışmalarına büyük bir gayretle devam ediyoruz. 

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ait; 

6 adet helikopter ile İzmir’in Karşıkaya ilçesinin Yamanlar mevkiinde, 

2 adet helikopter ile Manisa'nın Gördes ilçesinde, 

2 adet helikopter ile Bolu’nun Göynük ilçesinde, 

3 adet helikopter ile Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde olmak üzere toplam 13 helikopter ile orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek sağlıyoruz. "


17.08.2024 13:06

ÜLKE ÇAPINDA ÇIKAN ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

Çıkan orman yangınlara havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Bu illerdeki çıkan orman yangınlarına 39 helikopter ve 10 uçaktan oluşan toplam 49 hava aracı, arazöz ve iş makinesinden oluşan 458 kara aracıyla müdahalede bulunurken 2 binden fazla personel mücadelede görev alıyor

Son dakika I İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 2. Resim


17.08.2024 / 12.30

2 BİN 134 SORTİ, 7662 TON SU ATIMI

İletişim Başkanlığı'ndan yangınlara ilişkin yapılan açıklamada, "İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Bolu’da çıkan orman ve kırsal yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Bolu, Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla illerinde meydana gelen orman yangınlarında 2 gün içinde hava araçlarıyla 583 saat uçuşta 2134 sorti yapılmış ve 7662 ton su atılmıştır. Yangın söndürme çalışmalarına, orman teşkilatının yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor." denildi.

Son dakika I İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 2. Resim


17.08.2024 / 12:07

ARAÇLAR KÜLE DÖNDÜ

İzmir'de alevler geçtiği yeri küle çeviriyor. Ekranlarına yansıyan görüntülerde yangın bölgesinde araçların da yandığı ortaya çıktı. Alevler o kadar etkili ki araçların cantı eridi. Birçok noktada otomobiller kullanılamaz hale geldi.


17.08.2024 / 11.30

CEVDET YILMAZ'DAN ÇAĞRI

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Aşırı sıcaklar, düşük nem oranı ve şiddetli rüzgarlar yangın için son derece yüksek risk oluşturmaktadır. Bu dönemde toplum olarak sorumluluğumuz yangına yol açabilecek her türlü eylemden uzak durmaktır.

Yangın çıktıktan sonra müdahale elbette çok önemli. Bundan daha önemlisi ise yangınların çıkmaması için çaba sarfetmek. 

Ciğerlerimizin daha fazla yanmaması için yetkililerin uyarılarını takip edelim, azami dikkat gösterelim ve çevremizdeki herkesi dikkatli davranmaya davet edelim."


72 YANGINDAN 69'U KONTROL ALTINDA 

17.08.2024 / 09.46

Bakan Yumaklı: "72 yangın vardı 69’u kontrol altına alındı.

Aktif olan yangınlardan Bolu Göynük yangının enerjisi düşürüldü. Karabük, Ovacık’taki yangının da enerjisi düşürülmüş vaziyette.

İzmir Yamanlar’ın da enerjisi düştü. Sancaklı köyü yakınında sarp alan var. oraya hava araçları müdahale edemiyor. Karadan ekipler gece boyu müdahaleleri yaptılar. Şu an orası devam ediyor. Şehri ilgilendiren herhangi bir husus kalmadı. Hali hazırda yangınla ilgili şehri tedirgin edecek herhangi bir husus söz konusu değil. İzmir Yamanlar için etkilenen alan; kırsal alan var, açık alan var. Toplam etkilenen alan 1600 hektar civarında.

'ORGANİZE KÖTÜLÜK'

Yangınlarla mücadele ederken organize kötülükle mücadele ediyoruz. Uluslararası çağrılar var mesela, hep söylüyoruz buna ihtiyacımız yok. Bu neden yapıyor, panik oluşturmak için.

Başka şehirlerdeki, başka tarihlerdeki yangınlar İzmir’deymiş gibi servis ediliyor. Organize kötülük. Vatandaşlarımıza bu tip dezenformasyonlara kanmamalarını, bizim açıklamalarımızı takip etmelerini söylüyorum.


 17.08.2024 / 08.20

MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı’nda iki gün önce başlayan ve yerleşim yerlerine sıçrayan orman yangını devam ederken, günün ilk ışıklarıyla havadan tekrar müdahale başladı.


İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 2. Resim


17.08.2024 06:26

AYDIN'DA YANGIN SÜRÜYOR

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan ve kısa sürede geniş bir alana yayılan orman yangına ekiplerin müdahalesi gece boyunca sürdü.
Yangın, 16 Ağustos Cuma günü saat 16.45 sıralarında Alhisar Mahallesi'nde meydana geldi. Kırsal alanda başlayan yangın ormana sıçradı. 

Yangının şiddetli rüzgar nedeniyle kontrolden çıkması, söndürme çalışmalarını oldukça zorlaştırdı. Alevlerin tehdit ettiği Örmepınar Mahallesi'nde de 45 vatandaş bölgeden tahliye edildi. Havanın kararması ile birlikte gece görüş kabiliyetine sahip yangın söndürme helikopteri devreye girerek alevlerin yayılmasını önlemeye çalıştı. Ekipler karadan yaptıkları çalışmalarla gece boyunca alevlerle adeta göğüs göğüse mücadele etti.


İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 3. Resim


17.08.2024 02:27

AFAD'DAN SON DURUM AÇIKLAMASI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye’nin farklı yerlerinde devam eden yangınları kontrol altına almak için müdahale çalışmalarının havadan ve karadan devam ettiğini açıkladı.

AFAD tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye’nin farklı yerlerinde devam eden yangınlara müdahale çalışmaları devam ediyor. İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa’da yangına müdahale çalışmalarında 90 hava aracı 4 bin 717 personel ve bin 218 araç görev alıyor. Tedbir amacıyla ise 3 bin 583 vatandaşın tahliyesi gerçekleştirildi.

İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 4. Resim

İzmir’de devam eden yangın nedeniyle ise 2 bin 489 personel 258 araç ile 604 iş makinası sevk edildi. Yangının yerleşim yerlerine yakın olması sebebiyle 8 farklı yerleşim yerinde 900 kişi ise tedbir amacıyla tahliye edildi. Bolu Göynük'teki yangına ise 986 personel, 384 araç ve 371 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam ediyor.

4 farklı yerleşim yerindeki toplam 413 vatandaş ise tedbir amacıyla güvenli alanlara tahliye edildi. Manisa Gördes'teki yangına 583 personel, 149 araç ve 121 iş makinası ile yangını kontrol altına alma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Manisa’da ise bin 190 kişinin güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirildi.

İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 5. Resim

Aydın Bozdoğan devam eden yangınına 35 personel, 10 araç ve 12 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam ediyor. Tedbir amaçlı 3 farklı yerleşim yerindeki 550 vatandaşın ise güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirildi.

İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 5. Resim


17.08.2024 01:43

DMM'DEN "YANGINA MÜDAHALE YAPILMIYOR" İDDİALARINA YALANLAMA

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “İzmir’deki yangınlara gerekli müdahale yapılmıyor” iddialarının doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada, yangınlara müdahalelerin aralıksız devam ettiği ve yangınların ilk anından itibaren, ilgili tüm kurum ile kuruluşların koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.


17.08.2024 01:25

SABOTAJ YOK, GÖZALTILAR VAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangının 3 kişinin piknik amaçlı yaktığı ateş nedeniyle çıktığını söyledi. Sabotaj iddiasıyla ilgili konuşan Yumaklı şu an için böyle bir durumun tespit edilmediğini bildirdi.

Yumaklı, İzmir Yamanlar'da 3 kişinin arandığını, İzmir Ödemiş'te 2, Bolu'da 4 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 6. Resim


SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adli soruşturma başlatıldığını sosyal medyadan duyurdu: "Ülkemizin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmalar ilk andan itibaren başlatılmıştır.

Soruşturmalar titizlikle sürdürülmektedir. Devletimiz, tüm imkanlarını seferber ederek yangınlardan etkilenen vatandaşlarımızın yanındadır.

Adalet Bakanlığı olarak, havadan ve karadan aralıksız bir şekilde müdahale edilen orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaları için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma ekiplerimizi (CEKUT) görevlendirdik. 100 kişilik uzman CEKUT ekibimizi, araç ve ekipmanlarıyla birlikte yangınlara müdahale için teyakkuza geçirdik. "

İzmir'de alev alev yanıyor! Yerleşim yerlerine sıçradı: İşte dakika dakika gelişmeler... - 7. Resim


17.08.2024 00:54

900 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir'de orman yangınlarına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, Karşıyaka ve Bayındır ilçelerinde 900 vatandaşın tahliye edildiğini bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İzmir'de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

Çalışmalara ilişkin bilgi veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, jandarma ve polisimizin koordinesinde, Sancaklı Mahallesi'nde 170, Doğançay Mahallesi'nde 500, Zübeyde Mahallesi'nde 50, Onur Mahallesi'nde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız, Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."


17.08.2024 / 00.15

SAĞLIK BAKANLIĞI: YANGINLARDAN 78 KİŞİ ETKİLENDİ


Sağlık Bakanlığı, İzmir'deki yangınlardan 78 kişinin etkinin etkilendiğini açıkladı. Açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." denildi. 

Yer: İzmir

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...