Tgrt Haber

Karadeniz gazı dünya basınında büyük yankı buldu: Türkiye'nin en iddialı projesi

21 Nisan 2023 12:42 - Güncelleme : 21 Nisan 2023 13:11
Karadeniz gazı dünya basınında büyük yankı buldu: Türkiye'nin en iddialı projesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, karaya çıkarılan Karadeniz gazı için ilk meşaleyi yaktı. Türkiye'nin keşfettiği doğal gaz rezervi, mayıs ayında evlere dağıtılmaya başlanacak. Enerji bağımsızlığındaki bu tarihi adım, ABD'den Fransa'ya, Almanya'dan Rusya'ya, Çin'den Yunanistan'a, Hindistan'dan Azerbaycan'a dünyanın her yerinde yankı buldu.

Türkiye​, dün Filyos Limanı'nda tarihi anlarından birini yaşadı. Enerji sektöründe bağımsızlık yolunda atılan en önemli adımlardan biri hayata geçirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan​, doğal gazın ısınmada 1 ay, mutfak ve su tüketiminde ise 1 yıl ücretsiz olacağı müjdesini verdi. Tarihi proje sadece Türkiye'de değil, uluslararası basında da geniş yankı uyandırdı.

Agence France-Presse (AFP) 'Erdoğan, seçim öncesinde Karadeniz​ gaz sevkiyatını başlattı' başlığıyla geçtiği haberinde Ankara'nın enerjide bağımsızlık hedefine vurgu yaptı. Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz rezervinden ilk sevkiyatın seçimlere birkaç hafta kala karaya ulaştığını belirten AFP, 14 Mayıs'ta kurulacak sandıkların Türkiye'nin modern tarihindeki en önemli seçim olarak görüldüğünü ve başa baş bir yarış beklendiğini yazdı.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK REZERVİ"

Türkiye'nin şimdiye kadarki en büyük rezervi olan Karadeniz'deki keşfin 2020'de gerçekleştiğini kaydeden AFP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın bir yolu olarak keşfi selamladığını hatırlattı. Aynı yılın Haziran ayında Karadeniz kıyısındaki Filyos'a deniz tabanından boru hattı inşaasına başlandığını bildiren ajans, tesisin üç yıl sonra açıldığını ve ilk etapta 10 milyon metreküp doğalgaz üreteceğini aktardı. Tüm kuyuların faaliyete geçmesiyle günlük üretim 40 milyon metreküpe çıkacak ve bu rakam Türkiye'nin yıllık ihtiyacının yüzde 6'sının karşılanması anlamına geliyor.

Karadeniz gazı dünya basınında büyük yankı buldu: Türkiye'nin en iddialı projesi

Zonguldak kıyısındaki açılış töreninde kürsüye çıkan Erdoğan'ın gururlu bir şekilde, "Bu, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı yolunda tarihi bir dönüm noktasıdır" dediğini bildiren AFP, Türkiye'nin halihazırda Rusya, Azerbaycan ve İran'dan doğalgaz ihraç ettiğini dile getirdi. AFP'ye göre uzmanlar, açılışı yapılan Karadeniz Gaz Sahası'nın Türk ekonomisini güçlendireceğini söylüyor.

"ERDOĞAN'DAN GÜÇ GÖSTERİSİ"

Fransız radyosu rfi, Karadeniz kıyısındaki açılışı İstanbul muhairi Anne Andlauer'le izledi, internet sitesinde 'Türkiye: Erdoğan Karadeniz'den ilk gaz sevkiyatını başlattı' dedi. Sakarya sahasından çıkan doğalgazın Mayıs ayında evlere ulaşmasının beklendiğini aktaran rfi, üretimin bir kısmının ise enerji krizindeki Avrupa ülkelerine ihraç edilmesinin planlandığını bildirdi. İstanbul muhabiri Anne Andlauer, seçimlere bir aydan kısa bir süre kala Erdoğan'ın kampanyasını bir güç gösterisi haline getirdiğini ve başkanlığında gerçekleştirilen büyük projelere odaklandığını vurguladı. Zonguldak Filyos'taki töreni sayfasına taşıyan Rus Kommersant gazetesi, 'Erdoğan, Karadeniz sahasından Türkiye'ye gaz sevkiyatını başlattı' başlıklı haberinde Türk halkının bir yıl boyunca mutfaklarında kullanacakları gaz ve sıcak su tüketimini ödemeyeceğini yazdı. Haberde ayrıca, bir ay boyunca hiçbir evden doğalgaz faturası tahsil edilmeyeceği de vurgulandı.

"TÜRKİYE'NİN EN İDDİALI PROJESİ"

'Türkiye büyük Karadeniz doğalgaz keşfinden ilk teslimatı açılışla yapacak' başlığını atan Financial Times, gaz sahasını Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi olarak tanımladı.

Seçimlerden hemen önce ilk doğalgaz teslimatının gerçekleşeceğini belirten Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'a haftalar kala seçmen gözündeki itibarını parlatma yolları aradığı yorumunu yaptı. Geçen ay yapılan doğalgaz indirimini hatırlatan gazete, Türkiye'nin büyük bir enerji ithalatçısı olduğunu ve doğalgazın neredeyse tamamının ülke dışından geldiğini kaydetti.

Karadeniz gazı dünya basınında büyük yankı buldu: Türkiye'nin en iddialı projesi

Türkiye'nin geçen yıl akaryakıt ve doğalgaz ithalatına 80 milyar dolar ödediğini yazan Financial Times, bu tabloda Sakarya projesinin ülkenin enerji sektörü için önemli bir güç artışı haline geldiğini belirtti.

Bugünden itibaren üç kuyudan doğalgaz teslimatına başlanacağını aktaran gazete, Türkiye'nin Karadeniz'de toplam 710 milyar dolar metreküplük rezerv keşfettiğini bildirdi.

Türkiye'nin Karadeniz'deki enerji projesini ABD'li Schlumberger ve İngiliz Subsea 7'nin oluşturduğu bir konsorsiyumla geliştirdiğini aktaran gazete, Eylül ayı sonunda yedi kuyunun daha faaliyete geçeceğini ve böylece günde 10 milyon metreküp doğalgaz üretileceğini yazdı.

Söz konusu rakamın Türkiye'nin yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geldiğini dile getiren Financial Times, Karadeniz'den çıkarılan gazın bir kısmının ihraç edileceğine de haberinde yer verdi.

Karadeniz gazı dünya basınında büyük yankı buldu: Türkiye'nin en iddialı projesi

"CÜZDANLARI HEDEFLEYEN SON ADIM"

Amerikan haber ajansı Bloomberg'in başlığı, 'Erdoğan, seçim öncesi vaatlerine enerji faturası indirimini ekledi' oldu. Habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan sandıkların kurulmasına bir aydan az bir süre kala 30 gün boyunca doğalgaz faturalarında indirim yapılacağını duyurdu. Enerji faturalarının hafiflemesiyle Erdoğan'ın seçmen gözünde popülaritesinin artabileceği yorumunu yapan Bloomberg, projenin asgari ücret artışı ve erken emeklilik gibi milyonların cüzdanlarını hedefleyen son adım olduğu yorumunu yaptı.

Karadeniz gazı dünya basınında büyük yankı buldu: Türkiye'nin en iddialı projesi

Türkiye'nin kullandığı enerjinin neredeyse tamamını dışarıdan ihraç ettiğini hatırlatan Bloomberg, Karadeniz'deki Sakarya sahasındaki keşfin 710 milyar metreküp olduğunu, Türkiye'nin doğalgazın bir kısmını gelecekte Avrupa'ya ihraç etmeyi planladığını yazdı.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...