Tgrt Haber

Vatandaşı sevindiren 'Ücretsiz taşıma' kararı: Kontak kapatılmayacak, masaya oturulacak

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
26 Eylül 2023 09:52 - Güncelleme : 26 Eylül 2023 10:13

Ankara’da özel halk otobüsçüleri, kontak kapatmaktan vazgeçti. Halk otobüsçüleri, araçlarını Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne satmaya karar verdi. Otobüsçüler, 1 Ekim’e kadar anlaşmanın sağlanmasını bekleyecek.

Özel halk otobüsleri ücretsiz taşımaya devam ediyor.

Ankara’da özel halk otobüsçüleri, ‘ücretsiz taşıma’ kararında Ankara​ Büyükşehir Belediyesi’nden destek alamamalarını ve akaryakıt fiyatlarını gerekçe gösterdi. 21 Eylül’de şehit gazi yakınları ve polis dışındakileri ücretsiz taşımama kararı aldı. 65 yaş üstü, engelli ve abonman kullanan öğrenciler bir süre özel halk otobüslerine binemedi. Özel halk otobüsçüleri 25 Eylül’de kontak kapatacağını duyurdu. Ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş​, özel halk otobüsçülerine 685 adet halk otobüsünü “bize satın” dedi. TGRT Haber’de muhabir Buse Gençtürk ile kameraman Burak Taştan, son kararın detaylarını paylaştı.

MAZOTA DUR DİYEN YOK

Özel Halk Otobüsü Sahibi Cihangir Özdemir, konuya ilişkin şunları söyledi: “Seçiminde 16 liraya mazot alıyordum. Bugün 41 lira mazot alıyorum. 8 bin lira mazot yakıyor. Mansur beyle de problemimiz yok. Mazota dur diyen yok. Zamlarla vergilerle bu ülke yönetilmez.”

Vatandaşlar durumdan şikayetçi. Durakta bekleyen vatandaşlar şunları söyledi: “Bence blöftü. Sesini duyurmaya çalıştılar. Hiçbir zaman paradan vazgeçmezler. Abonman kullanabileceksin yine. Çok iyi öğrenci olmamıza rağmen 2 vesait. Abonman olması o yüzden iyi.

YAVAŞ’TAN TEPKİ: YA UYUN YA BIRAKIN

Yavaş, konuya ilişkin şöyle tepki gösterdi: “Ya kanuna ve yapılan sözleşmeye uyacaksınız ya da otobüslerin tamamını bize satın gidin başka iş yapın.”  Bu açıklamanın ardından özel halk otobüsçüleri yeni bir karar aldı.

Vatandaşlar karardan memnun

ÖZEL HALK OTOBÜSÇÜLERDEN YENİ KARAR

Ankara’da özel halk otobüsçüleri, vatandaşları mağdur etmemek için kontak kapatmaktan vazgeçti. Bu nedenle özel halk otobüsleri ücretsiz taşımaya devam ediyor.

MAĞDUR ETMEK İSTEMEDİK

Tüm Özel Halk Otobüsçüleri Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Kurtuluş Kara, şunları söyledi: “İlçe halk otobüsünde çalışan arkadaşlarımızın daha önceden bilet satışı yazıldığı için şehir hastanelerinde çalışanlar olsun PTT de çalışanlar olsun mağdur etmeyelim dedik.”

MASAYA OTURULACAK

Özel Halk Otobüsçüleri, Ego Genel Müdürlüğü ile masaya oturacak. Halk otobüslerinin ego tarafından işletilmesi için pazarlık yapılacak. Daha önceden de EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş ile görüşen özel halk otobüsçüleri, bin 200 personele iş garantisinin sağlanmasını da talep ediyor. Yoksa halk otobüsleri satılınca şoförler işsiz kalacak.

Kara, “Araçları esnaf ve belediyelerin ortak anlaşacağı bir şekil olursa araçlarımızı ABB'ye devretmek isteriz. Anlaşma olumlu sonuçlanırsa. Çünkü esnaflarımızın şu anda araçlarının borçlarının ne durumda olduğunu, belediyeye yüksek mi gelir fiyatlar herhangi bir şey daha konuşmadık” ifadelini kullandı.

KİRALAMA MODELİ

Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, “Belediyeler ücretsiz ve indirimsiz taşımacılar için taşıma yapmalıdır belediye kanununda” dedi.  

Özel halk otobüsçüleri,1 Ekim’e kadar anlaşmanın sağlanmasını bekliyor. Anlaşma sağlanamazsa otobüsçüler ya belediyeden 3 aydır alamadıkları desteklerin verilmesini ya da kiralama modeli getirilmesini isteyecek.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...