İskilip Kalesi'nde 2 bin yıllık dehliz, üstü Osmanlı altı Roma
Çorum'un tarihi İskilip Kalesi'nde Türk bayrağı dikmek için açılan kuyuda su sarnıcı ve dehliz ortaya çıkarıldı. İşte tesadüfen başlatılan arkeolojik kazıda keşfedilen Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemine kadar uzanan o 2 bin yıllık buluntular.
Türk Bayrağı dikmek için açılan kuyu tarihi keşfin önünü açtı. Çorum'un simgesi olan tarihi kalede Roma ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan su sarnıcı ve altında gizlenen dehliz bulundu. Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oktay Gündoğdu, şunları söyledi: “Osmanlı döneminden itibaren bilfiil kullanılan bir alan evveline baktığımız zaman Helenistik dönemden itibaren de aralıksız sürekli yerleşimin görüldüğü bir kaledir”
TÜRK BAYRAĞINI DİKME ÇALIŞMALARINDA ORTAYA ÇIKTI
O kale Çorum'daki İskilip Kalesi. Ana kaya üzerindeki kalede Türk bayrağı dikmek için başlatılan hafriyat çalışmasında bir kuyu açıldı. O kuyudan su sarnıcı ve altındaki dehlize ulaşıldı. 7 Mayıs'ta İskilip Belediyesi, Çorum Müzesi ve Hitit Üniversitesi tarafından başlatılan arkeolojik kazı çalışması önemli keşifle tamamlandı.
ALT KISMI ROMA'YA AİT
Oktay Gündoğdu, “Geç dönemlerde muhtemelen zindan olarak kullanıldığını tahmin ettiğimiz veya depo olarak kullanıldığını tahmin ettiğimiz sarnıcın üst tabanındayız. Sarnıçla birlikte altındaki üstü kapalı, dar ve uzun geçit de ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 3 metre aşağıdan alt kodlarda bir başka taban daha yer alıyor. Muhtemelen o da Roma dönemine tarihlendirilen bir süreci ihtiva ediyor” dedi.
30 METRE UZUNLUKTA
Koridorun 20 metrelik kısmı arkeolojik kazıda açıldı. 13,5 metre derinlikteki dehliz, 30 metre uzunluk, 3 metre yükseklik ve 2 metre genişliğe sahip. İçinde 8 basamaklı merdiven var Dehlizin yaklaşık 2 bin yıllık olduğu değerlendiriliyor.