Bu gelenek 500 yıldır Regaip Kandili'nde sürüyor: Şehir dışındaki vatandaşların da ilgisini çekiyor
Bolu’da Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın süredir devam eden Regaip Kandili geleneği bu yılda bayram havası oluşturuyor. Köy halkı akşam namazı vakti evlerinde yaptığı yemeklerle caminin yolunu tutuyor. Yemek yiyi ibadet ve sohbet eden halk kendi arasında kaynaşıyor.
Bolu’nun merkezine bağlı 65 haneli Yazıören köyünde Regaip Kandili’nde 500 yıllık gelenek vatandaşların ilgisini çekiyor. Köy halkı akşam namazı vakti yaklaştığında evlerinde hazırladıkları yemekleri caminin yemekhanesine taşıyor.
Geleneğe göre, köydeki onlarca vatandaş akşam namazını kılıyor. Akşam namazının ardından cami yemekhanesinde tüm köy halkı hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, şehir dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor.
''HATALARDAN DERS ÇIKARALIM''
Yazıören köyü imamı Turgut Yerlikaya namaz bitiminde, “Namazlarımıza gelelim ihmal etmeyelim. İkincisi ise eve gittiğimizde televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize Yasin-i Şerif okuyalım. Bildiğimiz dualardan okuyalım. Onları da memnun edelim. Ve bizi gören çocuklarımız der ki, ‘Ninemiz dedemiz böyle yapardı’ der. Biz de bu alemden öbür aleme gittiğimizde bizden gördüklerini yaparlar. Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız hatalardan ders çıkaralım” diyerek cemaate seslendi.
BAYRAM HAVASI OLUŞUYOR
Murat Erdoğan isimli vatandaş, "Bunlar bizim için çok önemli. Neden çok önemli? Çünkü bunlar bizim geçmişimiz. Bu gelenek, atalarımızdan bize miras kalan bir gelenek. Bildiğimiz kadarıyla, büyüklerimizden duyduğumuza göre, 600 yıla yakın süredir devam eden bir gelenek. Burada gerçekten çok güzel şeyler yaşanıyor. Mesela şehirde yaşayanlar, köyden uzakta olanlar buraya geliyor. Burada adeta bir bayram havası oluşuyor. Hem Ramazan’ı karşılama hem de üç ayları karşılama amacı taşıyor. Bu sayede insanlar birbiriyle hoş sohbet ediyor. Yani hem bayramlaşma hem tanışma hem de kaynaşma gerçekleşiyor. Burası tek bir köy, ama iki mahalleden oluşuyor. Her yıl bir mahalle sırasıyla evlerinde hazırladıkları yemekleri buraya getiriyor. Bu etkinlikte çocuklar, kadınlar, erkekler herkes bir araya geliyor. Farklı sofralarda komşularının hazırladığı yemekleri tadıyorlar. Bir bayram havası oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Vay be, bu gelenek çok güzelmiş. Her yıl bu bayram havasıyla insanları birbirine yaklaştırmak ne güzel ki. Kardeşler bayramın tadını çıkarmalı bence.